Днес - 3 март, България отбелязва националния си празник -

...
Днес - 3 март, България отбелязва националния си празник -
Коментари Харесай

България празнува деня на Освобождението

Днес - 3 март, България отбелязва националния си празник - деня на Освобождението. Преди 141 година на този ден (19 февруари по остарял стил) през 1878 година Русия и Турция подписват Сан-Стефанския кротичък контракт, който планува възобновяване на Княжество България.

За първи път празникът е празнуван на 19 февруари 1880 година като " Ден на възшествието на престола на император Александър II и умозаключение на Санстефанския кротичък контракт ", а от 1888 година се чества като Ден на освобождението на България. Денят е избран за народен празник с Указ 236 на Държавния съвет, публикуван на 27 февруари 1990 година, и с Решение на 9-ото национално заседание от 5 март 1990 г.

Начало на формалните тържества ще бъде обещано в 11 ч. в София с тържествената гала по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния боец. По време на осъществяването на националния химн ще бъде изпълнен артилерийски салют от 20 залпа. Те ще бъдат създадени от 122 мм артилерийска батарея от състава на Националната гвардейска част, ситуирана в Княжеската градина. От 12 часа пред постройката на администрацията на президента Националната гвардейска част ще извърши промяна на почетния гвардейски часовой.

Навсякъде в страната празникът ще бъде маркиран с църковни ритуали, поднасяне на венци и цветя на паметниците от Руско-турската война, празнични шествия и концерти.

Очаква се по традиция мнозина да отбележат празника при Паметника на свободата на връх Свети Никола (Шипка). Честването ще стартира в 11.00 часа със заупокойна панихида, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще произнесе слово, ще одобри строя на почетния часовой и ще сервира цветя на паметника на историческия връх. В ритуала ще вземат участие военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Ще участва министърът на защитата Красимир Каракачанов. Община Габрово обезпечава безвъзмезден превоз до върха, а Министерство на вътрешните работи пренасочва директно преминаващите от прохода " Шипка " към Прохода на републиката.

За пета поредна година Стара Загора ще означи 3 март с паметно шествие, което ще придвижи 300-метровото национално знаме до мемориалния комплекс " Бранителите на Стара Загора ", където се съхранява именитото Самарско знаме. Шествието потегля от общината в 11.30 ч.

За първи път на националния празник община Добрич ще организира празнично шествие, което ще тръгне в 10.00 часа от храм " Свети Георги " и ще стигне до мястото на тържествения обред - мемориален комплекс " Хан Аспарух ". Шествието е под наслов " Първите ", тъй като ще бъде предвождано от портретите на 11 възрожденци, взели участие в битките за новобългарска култура, църковна самостоятелност и национално избавление: Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, доктор Петър Берон, Васил Априлов, Иларион Макариополски, Неофит Бозвели, Екзарх Антим І, Г. С. Раковски, Васил Левски, Любен Каравелов, Христо Ботев. Ще бъдат почетени и хора, свързали живота си с историята на Добрич и Добруджа – Иван Кършовски, Анастасия Димитрова, Иван хаджи Вълков, Кръстю Мирски, Стефан Караджа и Стефан Баев.

В Морската градина на Варна в 12.30 ч. стартира 56-тата лекоатлетическа щафетна обиколна по самодейност на Радио, Радио Варна.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР