Днес (29 юни) Българската православна църква почита паметта на двама

...
Днес (29 юни) Българската православна църква почита паметта на двама
Коментари Харесай

Петровден е! Имен ден днес имат....

Днес (29 юни) Българската православна черква уважава паметта на двама от учениците на Христос - светите апостоли Петър и Павел.

Имен ден през днешния ден имат Петър, Павел, Петрана, Полина, Павлина, Петя и Камен.

Според Новия завет Петър се казвал изначало Симон и бил наследник на риболовец от Витсаида Галилейска. Брат му Андрей пръв станал възпитаник на Христос и довел Симон при Исус.

Спасителят го нарекъл Петър, което значи "камък ". Името на деятел Петър се загатва непрекъснато в Евангелието. Той бил един от обичаните възпитаници на Христос.

Когато повели Исус на съд, единствено Петър и един от учениците вървели след него. В двора на първосвещеника обаче, обзет от безволие, той три пъти се отрекъл от Христа. Когато пропял петелът, той си спомнил предсказанието на Спасителя: "Казвам ти, Петре, не ще пропее през днешния ден петел, преди ти три пъти да се отречеш, че Ме познаваш " (Лука 22:31-34), и горко се разкаял.

След Възкресението Христос се явил на първо време пред Петър, с цел да възвърне неговото апостолство. Традиционно се счита, че Петър е преподавател на юдеите, а Павел - на езичниците.

Петър проповядвал в Юдея, Галилея, Самария, Кесария, Йерусалим, Сирия, Антиохия. Стигнал и до Египет. Пътувал до Британия, Гърция, бил в Коринт.

Около 67 година дошъл в Рим. Там император Нерон подхванал гонения против християните. Петър бил затворен в тюрма и на 29 юни наказан на кръстна гибел. Петър обаче помолил да го разпънат с главата надолу, като не смятал себе си заслужен за идентична гибел със Спасителя.

В обичайния български обичай Петровден е един от най-почитаните празници през летния интервал. Според поверието празненствата през днешния ден са за предотвратяване от пожари, гръмотевици и градушки.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР