Днес - 29 март, е последният ден, в който лекари

...
Днес - 29 март, е последният ден, в който лекари
Коментари Харесай

Днес е последният ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес - 29 март, е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, само че за пациенти, които са потърсили незабавна и неотложна здравна помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват единствено по електронен път.

От 1 април медицинските експерти няма да имат право да предписват антибиотик на хартиена рецепта. Но издадените до неделя хартиени предписания имат годност от 30 дни и могат да се извършват в аптеките. 

Преминаването към напълно електронно издаване на предписания за тези лекарства беше краткотрайно отсрочено през декември, поради недоволства от пациенти, лекари, зъболекари и фармацевти. Към днешна дата терзания имат незабавни медици от извънболничната помощ. 

Според доктор Десислава Кателиева в наредбата не е планувано фелдшерите да издават електронни предписания.

" При състояние, че огромна част от екипите на извънболничната незабавна помощ се оказва от долекарски екипи, ние ограничаваме достъпа до антибиотично лекуване на една сериозна група пациенти в отдалечените региони, където няма лекари ", разяснява тя пред.

От Сдружението на лечебните заведения от профилираната извънболнична помощ упорстват за изключения, при които още веднъж да има надзор върху издаването на рецепта, както е със зелените предписания.

" Би трябвало да се намерения за тези изключения, с цел да не стигаме до крайности и до съдбовни неточности ", съобщи ръководителят му доктор Катя Ганова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР