Днес /25 май 2021/, 17:00 часа, в КИЦ на РСМ

...
Днес /25 май 2021/, 17:00 часа, в КИЦ на РСМ
Коментари Харесай

Откриване на изложбата Метакосмия от авторите Ангелина Спировска и Владо Муковски

Днес /25 май 2021/, 17:00 часа, в КИЦ на РСМ в София ще бъде открита изложбата „ Метакосмия “, формирана от живописни творби на художниците Ангелина Спировска и Владо Муковски. Изложбата се състои от към 20 картини, основани с потребление на смесена техника - акрил и смола.
Откриването на изложбата ще продължи до 20:00 и ще бъде с следен достъп, за съблюдаване на ограниченията за справяне с пандемията от Ковид-19.
За феновете на изобразителното изкуство в София тази галерия ще остане отворена за визити до 25 юни 2021 година
„ Времето, в което живеем, ни донесе феномени, които провокираха към този момент непредвидими последствия върху обществото, заплашиха индивида, объркаха го, накараха го да се замисли и го изправиха пред редица въпроси и провокации. Пандемията удостовери нашето ефимерна положение, само че и ни научи да изживеем момента, апропо, наблягайки смисъла на изкуството и културата, като положително подсилване в живота и един тип имунизация против компликациите, които донесе новото всекидневие.
Много неща се трансформираха през последната година, промени се и нашето усещане за света, на което не останаха ваксинирани даже художниците. Изкуството наново се появи и се потвърди, като автентично изразно средство, с което художниците демонстрират какво виждат и, което е още по-важно, какво усещат. Тези (не)сгоди ни провокираха и нас, като създатели живописци, да тръгнем в търсене по друга, за нас по-добра действителност, с опция да намерим други светове, пък даже и да се изгубим в техните междинни пространства, и по този начин най-малко да се опитаме да се докоснем до тази недосегаема, по този начин наречена Метакосмия. Този конфликт сред моментната потискаща действителност и постоянно неудържимото въображение, конфликтът сред външния клаустрофобичен свят (затворените граници, пространства, домове...) и транспарантността (отвореността) на вътрешния ентусиазъм и инспирация, както и конфликтът на (не)възможностите и желанията (копнежите), се трансфораха в едно пътешестване, което в целия личен път протича на границата, т.е. в конфликтът или съединяването сред едното и другото, и по този начин, с течение на времето това пътешестване се трансформира в „ метакосмическо “. На този път на контрасти, противоположности, се сътвориха картини, които демонстрират обособени етерични светове, в които нещата текат бавно, само че непрестанно, едни в други, и по този начин, трансформирайки се, образуват единение на нереални форми, които са част от нашата взаимна Метакосмия.
Всъщност, да се доближи Метакосмията се счита, че е невероятно за който и да било галактически индивид или създание. Метакосмията е точката, в която приключва, която и да било галактика и където стартира универсумът в нея. Ние, като създатели, уверени сме, че посредством изкуството и тези художествени творби съумяваме да докоснем до нея. Целта на тези картини не е да се сътвори красота; хубостта е опит, който не може да се наложи върху някой различен, само че нашето желание е да открием хубостта, която е тук, някъде, в нас, или към нас, и същата да я ре-интерпретираме посредством креативния развой през/из нашата работа. “
Ангелина Спировска е художник с академично обучение и реакционер на стенописта. Родена е на 11.03.1992 в Скопие. Бакалавърска степен в региона на живописта приключва във Факултета за изящни изкуства в Скопие през 2014 година. През 2012 година част от обученивто си приключва в Института за изкуства Siena Art Institute като стипендиант на американската фондация Пол Гети. През 2015 година получава магистърска степен във Факултета за изящни изкуства в Скопие, в класа на проф. Жанета Вангели. Носител е на доста награди, сред които премията „ Борко Лазески ”. Член е на ДЛУМ от 2015 година. Участвала е в доста групови изложения в Северна Македония и отвън нея. Реализирала е две независими изложения, през 2015 в Музея на Град Скопие, независима галерия озаглавена „ Криптолити “ и през 2017 в Ситето в Париж, галерия озаглавена „ Лего крачки “. В момента работи в НИ Консерваторски център – Скопие, като реакционер на фрески и като помощник във Факултета за арт и дизайн при ЕУРМ. С творбите от плана Метакосмия, план в съдействие с Владо Муковски, двамата художници ще се показват в Културно-информационния център на РСМ в София, Р. Българиа, както и в редица музеи и галерии из Северна Македония.
Владо Муковски е квалифициран художник във Факултета за изящни изкуства при Университета “Св. Кирил и Методий ” в Скопие. Дипломира се в живописния отдел, в класа на професор Родолюб Анастасов, където придобива и магистърска степен. Носител е на премията „ Борко Лазески “. Носител е на стипендия за рационализиране на италианския език и просвета в Р. Италия, присъдена от италианското държавно управление. Специализира в Института Палацо Спинели във Флоренция, в региона на консервацията и реставрацията на фрески и неговата методология. Работи в Националния консерваторски център в Скопие, като консултант реакционер за фрески и началник на бранш за директно запазване. Преподава консервация и реституция във Факултета за изящни изкуства в Скопие. Реализирал е доста независими изложения и е взел участие в доста групови изложения в Р. Северна Македония и чужбина.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР