Днес, 19-ти юли 2021 година, понеделник, специалистите на лабораторията по

...
Днес, 19-ти юли 2021 година, понеделник, специалистите на лабораторията по
Коментари Харесай

НАСА показа успешния полет на марсианския дрон Ingenuity

Днес, 19-ти юли 2021 година, понеделник, експертите на лабораторията по реактивно придвижване на НАСА (Jet Propulsion Laboratory, JPL) оповестиха, че марсианският дрон сполучливо е почнал и завършил своя първи тестови полет над повърхността на Червената планета . Малкият хеликоптер се е издигнал на височина 3 метра, останал е на тази височина в продължение на няколко десетки секунди и по-късно е кацнал меко върху марсианския грунт. Цялата интервенция от началото на завъртането на перките на пропелера до кацането е била с дълготрайност към 40 секунди. За този исторически полет Ingenuity бе подготвян в продължение на 15 дни след кацането на марсианския роувър. НАСА прибавя, че след този полет марсианския дрон е изцяло изправен и може още веднъж да лети.
Данните от телеметрията на Ingenuity
Само за един ден бяха направени няколко неповторими постижения. Това са първото независимо отделяне от повърхността на друга планета, първият самостоятелен полет без ръководство или спиране от страна на земен оператор и първото кацане на безпилотен летателен уред на повърхността на Марс. Да напомним, че сигналът от Марс до Земята, както и от Земята до Марс пътува 15 минути. Цената на този теоретичен план е $80 милиона и това е една сериозна стъпка в галактическата история.
Снимка от камерата на Ingenuity
Днешната стратегия на марсианския дрон бе: активиране режима на полет, при който за 12 секунди скоростта на въртене на двете лопатки на ротора доближи 2537 оборота в минута, издигане нагоре със скорост 1 метър в секунда до височина 3 метра, 30-секундна оставане на тази височина с леко завъртане, и гладко втурване на повърхността на.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР