Днес, 19.03.2024 г. , Софийска районна прокуратура и Софийски районен

...
Днес, 19.03.2024 г. , Софийска районна прокуратура и Софийски районен
Коментари Харесай

Софийска районна прокуратура и Софийски районен съд отвориха врати за ученици

Днес, 19.03.2024 година, Софийска районна прокуратура и Софийски областен съд отвориха порти за възпитаници от 9-ти и 10-ти клас от 123 СУ „ Стефан Стамболов “. Събитието е част от осведомителната акция „ Ден на отворените порти “, която се организира под мотото „ Открито за правосъдната власт “, оповестиха от пресцентъра на СРП.

Прокурор Калин Владимиров и арбитър Делян Дилков приветстваха учениците и им обясниха по какъв начин работи правосъдната система, функционалността на прокуратурата и съда и стъпките, по които се върви от сигнал за закононарушение до неоправдателна присъда. Магистратите описаха на децата за това какъв брой време и какво се учи, с цел да стигне човек до специалността арбитър и прокурор. По време на събитието на децата бяха показани тоги и им бе обяснено за какво са с друг цвят и коя се носи от прокурори и коя от съдии.

Прокурор Владимиров изясни на учениците, че когато станат очевидци на сборичкване не би трябвало да снимат клипове и да ги популяризират в интернет пространството и между тях, а да алармират способените институции, както и учителите и родителите си. Съдия Дилков описа на децата за типовете санкции, които се постановат за другите закононарушения, както и от какво зависи тежестта им. Темите за обири и спортно безчинство също бяха дискутирани по време на отворените порти.

Лекцията, която прокурор Владимиров и арбитър Дилков изнесоха пред учениците, беше посрещната с интерес и след нея бяха заложени десетки въпроси, свързани с най-тежките закононарушения, с които са се сблъсквали те двамата и с най-големите санкции, които са налагани по тях.

В края на събитието учениците посетиха по този начин наречената „ синя стая “ за разпити за деца и им беше обяснено по какъв начин се протичат тези разпити, както и пространствата, в които седят арестантите преди да влязат в правосъдна зала.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР