Днес, 16 март 2020, Европейската комисия предостави финансова подкрепа в

...
Днес, 16 март 2020, Европейската комисия предостави финансова подкрепа в
Коментари Харесай

Брюксел развърза още кесията, вади €80 млн. за ваксина срещу коронавируса

Днес, 16 март 2020, Европейската комисия даде финансова поддръжка в размер до 80 милиона евро за развиване и произвеждане в Европа на ваксина срещу ковид на CureVac, новаторска компания за развиване на ваксини от гр. Тюбинген, Германия. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и комисарят по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел проведоха видео конференция с управлението на компанията. Подкрепата ще бъде под формата на гаранция за заем на сходна стойност, който се преглежда от Европейската капиталова банка. Гаранцията се обезпечава посредством механизма за новаторско финансиране на инфекциозни заболявания, част от Хоризонт 2020 - европейската стратегия за научни проучвания и нововъведения.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен съобщи: “В актуалната здравна рецесия, поддръжката за нашите водещи откриватели и софтуерни компании е изключително значима. Готови сме да предоставим финансовите средства нужни на CureVac да форсира развиването и производството на ваксина срещу ковид. Горда съм, че в Европа имаме водещи компании като CureVac. Техният дом е тук, в Европа. Но техните ваксини ще са в интерес на всички хора, както в Европа, по този начин и по света “.

Мария Габриел, комисар за нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша, съобщи:  “Важна част от нашия съгласуван отговор на разпространяването на ковид е поддръжката на отличните просвета и нововъведения в Европа. През 2014 година, CureVac завоюва първата по рода си премия за нововъведения. В днешния значим миг, поемаме ангажимент да продължим да поддържаме техните научни и развойни действия. Науката и нововъведенията са в центъра на нашите дейности за запазване здравето на хората “.

Амброаз Файол, заместник-председател за нововъведения в Европейската капиталова банка, допълни:  “Европейската Инвестиционна Банка е и остава европейската банка за нововъведения. С още по-голяма мощ това важи в актуалната рецесия. Благодарение на дългогодишното ни сполучливо съдействие с Комисията в региона на финансовите принадлежности за проучвания и нововъведения (InnonFin), ще създадем всичко належащо да подкрепим CureVac в интерес на европейските жители и хората по света “.

Основана през 2000 година, CureVac е немска биофармацевтична компания, която разви новаторска технология за превъзмогване на една от главните спънки пред потреблението на ваксини: опцията да се запазят техните свойства без запазване в ледник.

Технологията на компанията за ваксини се основава на тъй наречените messenger RNA (mRNA) молекули, които подтикват имунната система. Първоначалните проучвания на технологията демонстрират капацитет за бърза реакция против COVID-19. Ако това бъде доказано, милиони ваксини могат да бъдат създадени в къс период и на ниска стойност от съществуващите индустриални мощности на компанията. CureVac към този момент е почнала програмата за развиване на ваксина против COVID-19 и се чака начало на клиничните проби през юни 2020 година

Комисията оцени капацитета на CureVac да обезпечи животоспасяващи ваксини по сигурен и пестелив метод още през 2014 година, когато компанията получи първата по рода си премия за иновация, на стойност 2 милиона евро, финансирана от 7-ма Рамкова стратегия. Наградата бе дадена за поддръжка на проучванията в тази обещаваща област. Понастоящем, Европейската комисия, дружно с Европейската капиталова банка, усилват поддръжката на CureVac с помощта на дългогодишното си съдействие в региона на поддръжка на проучвателен действия посредством финансови принадлежности, в частност посредством новаторско финансиране от Хоризонт 2020 и по-специално финансовия инструмент за заразни заболявания.

Допълнителна информация

Подкрепата, оказвана на CureVac е част от координираните дейности на Европейски Съюз по отношение на заплахата от COVID-19. В тясно съдействие с фармацевтичната промишленост, Комисията активизира съвсем 140 милиона евро в поддръжка на нужните научни проучвания. На 6 март т.г., Комисията разгласи избора на 17 плана с общо 136 научни организации, които ще получат финансиране на стойност 47.5 милиона евро от Хоризонт 2020 – европейската стратегия за научни проучвания и нововъведения. Проектите са в региона на развиване на ваксини, нови лекувания, диагностични проби и медицински системи, които да предотвратят разпространяването на ковид.  В допълнение, на 3 март т.г., Комисията разгласява процедура за финансиране на планове за развиване на ваксини и лекувания с бюджет от 45 милиона евро, които ще бъдат допълнени с сходна по мярка инвестиция от страна на фармацевтичната промишленост.

 

През последните години ЕК влага в проучвания които да приготвят ограничения при положение точно на сходни рецесии в региона на опазването на здравето. Няколко плана, финансирани от ЕС подпомагат европейските и международни дейности в региона на подготовка и реакция при такива рецесии.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР