Днес, 15 април, ще започнат честванията на по повод на

...
Днес, 15 април, ще започнат честванията на по повод на
Коментари Харесай

Започват честванията за 140 години Търновска конституция

Днес, 15 април, ще стартират честванията на във връзка на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция.
За Ден на Българската конституция се смята 16 април - тогава професионалният си празник означават всички адвокати, само че празничната стратегия във Велико Търново стартира ден по-рано. От 17:00 часа в залата на Учредителното заседание тържествено съвещание ще организира Конституционният съд на България, на което слово ще произнесе президентът Румен Радев. Час по-късно Радев ще връчи почетен плакет „ Св. св. Кирил и Методий “ на Народно читалище „ Надежда-1869 “ по случай 150 години от основаването на културната институция.
В пленарната зала в София пък ще се организира финалната полемика от Националното съревнование по водене на парламентарен спор за възпитаници и студенти. Началото е от 11:30 часа, а тематиката на разискванията е „ Лисабонският контракт сполучливо замества контракта за европейска конституция и не пречи на задълбочаването на европейската интеграция “. Победителите ще бъдат наградени персонално от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева.
По-късно денем Караянчева също ще отпътува за старопрестолния град, където от 16:00 часа ще открие галерия в музей „ Възраждане и Учредително заседание “, осъществена благодарение на Държавна организация „ Архиви “ и отдадена на кръглата годишнина.
Кулминацията на честванията ще бъде на 16 април, когато Народното събрание ще заседава тържествено в залата на Учредителното заседание. Началото му е от 10:50 часа, когато ще се организира възстановка на събитията от 1879 година Предвижда се изявления да създадат ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева и ръководителите на парламентарните групи. Народните представители ще одобряват Обръщение към българския народ във връзка 140-годишнината от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция.
Тържественото честване на годишнината ще стартира с молебен в Катедрален храм „ Рождество на Св. Богородица “ в 09:00 часа.
В 12:30 часа депутатите ще поднесат венци и цветя на паметника „ Майка България “ и ще следят спектакъла „ Искри “ на Националната гвардейска част и осъществявания на младежите от Детско-юношески фолклорен отбор „ Българче “.
Тържествената заря-проверка във връзка 140-годишнината от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция ще стартира в 20:30 часа на площад „ Цар Асен I”, обобщава БГНЕС. Присъстващите ще следят и аудио-визуалния театър „ Царевград Търнов - тон и светлина “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР