Днес, 14 март, или както американците изписват датата – месец/ден/година

...
Днес, 14 март, или както американците изписват датата – месец/ден/година
Коментари Харесай

Отбелязваме световният ден на числото Пи

Днес, 14 март, или както американците изписват датата – месец/ден/година – 3/14, математиците и феновете на математика означават денят на математическото число Пи. Именно тъй като в този ден, датата дава първите числа от цената на цифрата. По своята същина, Пи съставлява математическа константа, която съставлява отношението сред дължината на дадена окръжност и нейния диаметър. Тя се употребява в математиката, физиката и техниката. Интересен аспект на цифрата Пи е, че е ирационално, което значи, че е безпределно и без повтарящ се модел. Изчислено е до над един трилион числа след десетичния знак. Предизвикателство е какъв брой числа от него може да запомни човек. Числото Пи към този момент не е фикс идея само за феновете на математиката. Световноизвестният бранд Живанши създава парфюм под наименованието „ Пи “, Кейт Буш подрежда цифрите на цифрата в ария, а в YouTube можем да открием записи на хора, които могат да го рецитират по памет.

Смята се, че цифрата е намерено от вавилонските магове, защото съотношението е употребявано при строителството на Вавилонската кула. Недостатъчно точното му пресмятане обаче довело до провал на целия план. Специалистите не изключват същата математическа константа да лежи и в основата на строителството на именития храм на цар Соломон.
Всяка година на 14 март феновете на цифрата Пи в Съединени американски щати се събират, с цел да възхваляват неговото съвършенство и да се състезават кой ще възпроизведе най-дълга поредност от цифрите след десетичната му запетая. Световният връх по неговото запомняне към този момент принадлежи на 60-годишен японец, който рецитирал в продължение на 16 часа 100 000 числа след десетичната запетая, пишат от hera.bg.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР