Днес, 10 март от 16.00 часа Регионалната организация на евреите

...
Днес, 10 март от 16.00 часа Регионалната организация на евреите
Коментари Харесай

„Шалом“ - Варна отбелязва днес 80 години от спасяването на българските евреи

Днес, 10 март от 16.00 часа Регионалната организация на евреите „ Шалом “ - Варна ще означи 80-годишнината от спасяването на българските евреи с поднасяне на венец на Паметника на благодарността в градинката пред Археологическия музей. Монументът – дело на Людмил Блажев, бе подложен от „ Шалом “ преди 10 година като знак на признателността на варненската еврейска общественост към българския народ.

„ 10 март е дата със значение за международната история, която напомня по какъв начин един дребен народ сподели „ не “ на мракобесието и изтреблението. Ние, наследниците на избавените през 1943 година, ще помним постоянно и ще благодарим на спасителите “, акцентира ръководителят на РОЕ „ Шалом “ - Варна Олег Калдерон.
Няколко месеца преди годишнината по самодейност на организацията и със съдействието на Регионалния инспекторат на образованието членове на „ Шалом “ започнаха да организират срещи с възпитаници от Варна и региона, на които описват за знаменателните събития от преди 80 година, вписали в историята България като единствената страна – съдружник на Третия Райх, която е избавила всичките си близо 50 000 жители от еврейски генезис от сигурна гибел в концентрационните лагери.

Награждават призьорите от училищен конкурс за есе и рисунка на тематика „ Памет. Толерантност. Единение. “

„ Шалом “ – Варна провежда и конкурс за есе и рисунка на тематика „ Памет. Толерантност. Единение. “, в който се включиха възпитаници от шест варненски учебни заведения. Заелите призови места в двете категории ще бъдат отличени на 10 март с грамота и парична премия. Спазвайки еврейската традиция, членове на организацията ще посадят и дърво край паметника.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР