Днес, 06.07.2022 г., под наблюдението на Окръжна прокуратура-София се предяви

...
Днес, 06.07.2022 г., под наблюдението на Окръжна прокуратура-София се предяви
Коментари Харесай

Съдят извършител на ПТП в района на к.к. Боровец със загинал пешеходец

Днес, 06.07.2022 година, под наблюдението на Окръжна прокуратура-София се предяви разпореждане за привличане в качеството на обвинен на 33-годишния И.В.

Той е упрекнат за това, че при ръководство на моторно транспортно средство в пияно положение е предизвикал гибел по несъобразителност, като след осъществяване на действието е избягал от местопроизшествието. Престъплението е квалифицирано по член 343, алинея 3, прочие 1 и прочие 5, б. „ б “, прочие 1, вр. алинея 1, б. „ в “, вр. член 342, алинея 1, прочие 3 от Наказателен кодекс.

Досъдебното произвеждане по случая е било формирано на 17.04.2022 година Извършителят е притеглен в качеството на обвинен с разпореждане на наблюдаващия прокурор от 21.06.2022 година

В хода на следствието е открито, че към 06,40 ч. на 17.04.2022 година на второразреден път от разклона за к.к. Боровец в посока гр. Самоков И.В. провокирал пътнотранспортно произшествие. При ръководство на лек автомобил, м. „ Мерцедес “, лидерът нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата. Той не се съобразил с съответните атмосферни условия – мокра пътна настилка и условия на видимост, при избиране на скоростта. Вследствие на дейностите на И.В. настъпил удар сред ръководеното от него транспортно средство и пешеходеца Д.Д. (на 20 години), довел до гибелта на потърпевшия. Извършителят на действието бил в пияно положение по време на шофирането и избягал от местопроизшествието.

В доста къси периоди е осъществен огромен размер от дейности по следствието.

Проведени са разпити на 26 очевидци, като 4-ма от тях са разпитани пред арбитър по реда на член 223 от Наказателно-процесуален кодекс.

Извършен е оглед на местопроизшествието и различаване на лица. Иззети са голям брой материални доказателства. Назначени са експертизи – техническа, дактилоскопна, ДНК, видеотехническа, сложна съдебномедицинска и химическа, автотехническа. Понастоящем част от тях са подготвени.

Изготвени са претенции към съда на съображение член 159 от Наказателно-процесуален кодекс – даване на информации от мобилни оператори.

Химическата експертиза е открила, че обвиненият все още на произшествието е бил в пияно положение. Доказана е централизация на алкохол в кръвта му от 1,49 промила.

По делото са събрани задоволително доказателства, от които може да се направи обосновано съмнение за съпричастността на И.В. към осъщественото закононарушение. По смисъла на закона то е по неволя и за него се планува наказване „ отнемане от независимост “ от 3 до 15 години.

На И.В. е взета мярка за неотклонение „ гаранция в пари “ в размер на 3000 лв.. След привличането му в качеството на обвинен, с разпореждане на наблюдаващия прокурор от 21.06.2022 година му е взета мярка за процесуална насила – краткотрайно лишаване на свидетелството за ръководство на моторно транспортно средство.

Разследването по досъдебното произвеждане продължава.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР