dНа предстоящата среща на върха на алианса БРИКС в Южна

...
dНа предстоящата среща на върха на алианса БРИКС в Южна
Коментари Харесай

БРИКС: Новата валута среща сериозни проблеми

dНа идната среща на върха на алианса БРИКС в Южна Африка, планувана за август, ще бъде прегледана опцията за въвеждане на нова валута, която да оспори преобладаващия статут на щатския $ като международен запас. 

Китай и Русия, които са членове на БРИКС, желаят да понижат въздействието на $ и да разпространяват своите валути или бъдещата валута на БРИКС на интернационалната сцена.

Въпреки това коментираната валута на БРИКС се сблъсква с спънки още преди срещата на върха в Йоханесбург. За нейното основаване към този момент е належащо единодушието на голям брой страни и тя е изправена пред разнообразни провокации, свързани с осъществяването на плана.

Елвира Набиулина, шеф на Руската централна банка, акцентира по време на конференция, че основаването на новата валута на БРИКС ще изисква единодушието на няколко страни и макар че заслужава внимание, към момента не е положена основата за нейното пускане.  

Освен това следва и създаването на платежна инфраструктура за валутата, което в допълнение усложнява плана. Набиулина призна, че това начинание надалеч не е просто и изисква месеци на щателна подготовка и изчерпателен финансов разбор.

Изглежда обаче, че има разлика в гледните точки на шефа на съветската централна банка и задачите, изразени от Владимир Путин, президента на Русия, както и президента на Китай, Си Дзинпин.  

Путин и Дзинпин интензивно убеждават други страни да правят търговия, употребявайки новата валута, като съвсем работят по този начин, като че ли тя към този момент съществува, макар продължаващите провокации. Те са водени от желанието си да подкопаят въздействието на щатския $ и асоциирането му със Съединените щати.

Индия въпреки това наподобява се колебае дали да взе участие във образуването на валутата на БРИКС, като се базира на опасения за изпълнимост. Министърът на външните работи на Индия С. Джайшанкар загатна на конференция, че страната не е въодушевена от предлагането за новата валута.  

Вместо това индийското държавно управление е по-скоро концентрирано върху укрепването на родната си валута – рупията.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР