Дмитрий Песков, говорител на КремълЛидерът на частната военна компания Евгений

...
Дмитрий Песков, говорител на КремълЛидерът на частната военна компания Евгений
Коментари Харесай

Пригожин заминава за Беларус, Кремъл няма да преследва него или бойците му

Дмитрий Песков, представител на Кремъл

Лидерът на частната военна компания Евгений Пригожин отпътува за Беларус, а наказателното произвеждане, формирано против него от съветската прокуратура, ще бъде прекъснато. Бойците му, които участваха в така наречен " Марш на справедливостта " към Москва също няма да бъдат преследвани, увери Кремъл.

Ситуацията с протеста няма да повлияе на хода на водената от Русия война в Украйна, която Москва назовава " специфична военна интервенция ", заяви представителят на съветския президент Владимир Путин Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

Войната " продължава, нашите бойци на фронтовата линия демонстрират подвиг, те отблъскват контранастъплението на въоръжените сили на Украйна доста, доста дейно. И интервенцията ще продължи ", сподели той, отговаряйки на въпрос, заложен от медиите.

Част от бойците на частната военна компания " Вагнер ", които са отказали да вземат участие в " марша " на създателя на компанията Евгений Пригожин към Москва, ще подпишат контракти с съветското министерство на защитата, добави Песков.

" Постигнато е съглашение, че (бойците на) " Вагнер " ще се върнат в лагерите си, на мястото, където се намират. Някои от тях, които желаят, в бъдеще ще подпишат контракти с Министерството на защитата. Това се отнася за частта, която не е взела участие в тази " акция ", съгласно представителят на Кремъл.

Властите няма да преследват останалите бойци на " Вагнер ", които са взели участие в протеста, " като се имат поради заслугите им на фронта ", добави Песков.

Започнатото наказателно дело против Евгений Пригожин " ще бъде прекъснато, а той самият ще отиде в Беларус ", заяви още Песков. Той съобщи, че не знае с какво ще се занимава там съветският олигарх или каква служба ще заема.

Песков акцентира, че Москва прави оценка посредническите старания на беларуския водач Александър Лукашенко за разрешаване на обстановката с въоръжените бунтовници.

" Двамата президенти в действителност се договориха, че президентът Лукашенко ще посредничи в обстановката (с ЧВК " Вагнер " ). Ние оценяваме тази подготвеност ", съобщи Песков. " Благодарни сме на беларуския президент за тези старания ", добави той.

" Имаше висша цел - да се избегне клане, да се избегне вътрешна борба, да се избегнат конфликти с непредсказуеми резултати. Именно в името на тези цели бяха осъществени посредническите старания на Лукашенко. Президентът Путин взе съответното решение ", сподели Песков, помолен от публицисти да разяснява думите на съветския президент, че бунтовниците ще бъдат осъдени.

Лукашенко е предложил помощта си, тъй като се познава персонално с Пригожин от над 20 години, добави Песков.

Путин не възнамерява да направи ново телевизионно послание в събота, заяви представителят му. Той акцентира, че Путин е бил в Кремъл през целия ден и продължава да работи там.

Руският президент е разговарял вечерта по телефона с арменския министър председател Никол Пашинян и го е уведомил " доста в детайли за днешния ден и днешните събития ", добави Дмитрий Песков.

Говорителят на съветския президент не може да отговори на въпроса дали съветски военнослужещи са били убити по време на протеста на " Вагнер ".

" По традиция нямам право да давам отговор на такива въпроси. Моля ви да отправяте такива въпроси към министерството на защитата ", добави той.

Режимът на контратерористична интервенция ще бъде анулиран скоро, даде обещание Песков.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР