Дмитрий Глуховски по време на представяне на аудиосериала Граничен пост

...
Дмитрий Глуховски по време на представяне на аудиосериала Граничен пост
Коментари Харесай

Дмитрий Глуховски: С помощта на литературата водя моята малка война с тоталитаризма

Дмитрий Глуховски по време на показване на аудиосериала " Граничен пост " по-рано тази седмица

[Сиела] " С помощта на литературата повеждам моята дребна война с тоталитаризма, с националистическата агитация по малкия екран, с съветския колониализъм, който и до през днешния ден остава незачитан даже от демократичното общество в страната ", споделя известният съветски публицист и публицист Дмитрий Глуховски в диалог, който ще бъде оповестен при започване на юни. Пред " Капитал " Глуховски, който тази седмица гостува в България, навлиза в дълбочина по тематиката какво е да си опозиционен създател в Москва, по какъв начин се оправя с множеството отрицателни мнения по негов адрес и има ли едно по-прогресивно лице на съветското общество, което хората извън не виждаме.

" Аполитичността е от огромните проблеми на страната ми – има рецензии към мен, даже от хора, които са срещу ръководството на Путин, защото те не схващат за какво въвеждам политиката в книгите си ", споделя още писателят, именуван " краля на антиутопията ". " За доста хора не съществува никаква изразителност оттатък оста " Съединени американски щати – Русия ", надлежно за тях е ненужно да критикуваш средата си. "

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Глуховски, живял в Израел, Германия и Франция, се разказва като " световен руснак – прочувственото ядро на книгите ми е нещо, което нося от страната ми, само че когато пиша, го върша за всички читатели и това идва по натурален метод ".

Дмитрий Глуховски е роден през 1979 година в Москва и реализира международен триумф още с първата си книга – написаната в тийнейджърска възраст " Метро 2033 ". Тя споделя за пост-апокалиптична Москва, а откакто намира известност онлайн, се развива в поредност и то с интернационален триумф.

Неотдавна той излезе от фантастиката с " Текст ", книга, в която рецензиите към Русия са още по-директни, а основният воин се връща в Москва след седемгодишна присъда: " В началото ти е ужасно, след това чак ти се повдига, по-късно свикваш, а най-после дори ти липсва. На независимост живееш с непознати хора в разнообразни жилища, отделя ви стена, в метрото всеки пътува в своя мехур. На независимост е като да пиеш чай на пакетчета след китайска отвара. Вътре ти се коства, че единствено на открито нещо е същинско. След като излезеш – имитация. Животът в зоната е мрак, а от това няма нищо по-истинско. " В България книгите му се издават от " Сиела ".

Той гостува в София, с цел да показа аудиосериала " Граничен пост ", който може да се чуе в платформата за аудиокниги Storytel, с гласа на Момчил Степанов. В него писателят потъва в антиутопични сюжети и показва една Русия, разрушена от революция.

Тази седмица Глуховски гостува и във Варна, като номиниран за европейската премия на името на Димитър Димов. Тя се връчва като част от фестивала " Варна лит ". На 30 май от 19 ч. в Градската художествена изложба на града той ще влезе в полемика със Захари Карабашлиев и Пламен Дойнов, отдадена на историята и политиката в литературата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР