Длъжностни лица в Полша и Украйна, верни стратегически партньори, неочаквано

...
Длъжностни лица в Полша и Украйна, верни стратегически партньори, неочаквано
Коментари Харесай

Полша иска от Украйна истината за Волинското клане

Длъжностни лица в Полша и Украйна, правилни стратегически сътрудници, ненадейно си размениха горчиви забележки по повод на болезненото взаимно минало, което включва всеобщи убийства, предава  " Асошиейтед прес "

Тази година се навършват 80 години от избиването на десетки хиляди поляци от украинци, което Полша назовава геноцид.

През 1943-44 година украински националисти и други избиват към 100 000 поляци във Волиния и други райони, които тогава са били Източна Полша, под нацистка немска окупация и които в този момент са част от Украйна.

В опит да успокои страстите, асистент на президента на Полша Анджей Дуда сподели в понеделник, че поляците желаят единствено истината и уважението към десетките хиляди полски жертви.

" Очакваме единствено истината и уважението към жертвите и ще работим по тази тематика, с цел да имаме цялостно изясняване на въпроса и почитание към всички жертви ", сподели Марчин Пржидач пред полската телевизия TVP1.

Убийствата остават болно място сред двете народи, въпреки че Варшава и Киев имат сходни възгледи за районната сигурност и Полша е измежду най-силните поддръжници на Украйна в нейната битка против военната експанзия на Русия.

Спорът сред Украйна и нейния правилен съдружник стартира предходната седмица с думите на представителя на полското външно министерство Лукаш Ясина, че на 80-ата годишнина Полша чака опрощение от Украйна и президента Володимир Зеленски за кланетата от 1943-44 година

Посланикът на Украйна в Полша Васил Зварич реагира, като сподели, че всевъзможни оферти на тематика какво би трябвало да създадат Киев или Зеленски са  " неприемливи и жалки ". По-късно той смекчи изказването, като сподели, че Украйна е " отворена за разговор "  относно историята и уважава паметта на жертвите. Той акцентира цената на актуалното съдействие, като сподели, че двете прилежащи народи са  " по-силни дружно ".

Масовите убийства от Втората международна война в източните региони на Полша са предизвикали гибелта на към 100 000 поляци. Приблизително 15 000 са украинци починали при последвало възмездие. Цели села са били изгорени и всичките им поданици избити от украинските националисти и техните помощници, които се стремят да основат самостоятелна украинска страна.

Много от жертвите в никакъв случай не са открити или разпознати. Правителството на Полша от години оказва напън върху Украйна за позволение за осъществяване на ексхумации и търсене на остатъци.

Лидерите на Полша настояха, че изнасянето на цялостната истина нескрито ще укрепи двустранните връзки и ще обезврежда уязвимостите, които биха могли да бъдат употребявани от трети страни, които желаят да подкопаят тези връзки.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР