Длъжностни лица в Полша и Украйна, верни стратегически партньори, неочаквано

...
Длъжностни лица в Полша и Украйна, верни стратегически партньори, неочаквано
Коментари Харесай

Полша иска от Украйна истината за Волинското клане

Длъжностни лица в Полша и Украйна, правилни стратегически сътрудници, ненадейно си размениха горчиви забележки във връзка с мъчителното взаимно минало, което включва всеобщи убийства, предава " Асошиейтед прес "

Тази година се навършват 80 години от избиването на десетки хиляди поляци от украинци, което Полша назовава геноцид.

През 1943-44 година украински националисти и други избиват към 100 000 поляци във Волиния и други райони, които тогава са били Източна Полша, под нацистка немска окупация и които в този момент са част от Украйна.

В опит да успокои страстите, асистент на президента на Полша Анджей Дуда сподели в понеделник, че поляците желаят единствено истината и уважението към десетките хиляди полски жертви .

" Очакваме единствено истината и уважението към жертвите и ще работим по тази тематика, с цел да имаме цялостно изясняване на въпроса и почитание към всички жертви ", сподели Марчин Пржидач пред полската телевизия TVP1.

Убийствата остават болно място сред двете народи, макар че Варшава и Киев имат сходни възгледи за районната сигурност и Полша е измежду най-силните поддръжници на Украйна в нейната битка против военната експанзия на Русия.

Спорът сред Украйна и нейния правилен съдружник стартира предходната седмица с думите на представителя на полското външно министерство Лукаш Ясина, че на 80-ата годишнина Полша чака опрощение от Украйна и президента Володимир Зеленски за кланетата от 1943-44 година

Посланикът на Украйна в Полша Васил Зварич реагира , като сподели, че всевъзможни оферти на тематика какво би трябвало да създадат Киев или Зеленски са " неприемливи и жалки " . По-късно той смекчи изказването, като сподели, че Украйна е " отворена за разговор " по отношение на историята и уважава паметта на жертвите. Той акцентира цената на актуалното съдействие, като сподели, че двете прилежащи народи са " по-силни дружно ".

Масовите убийства от Втората международна война в източните региони на Полша са предизвикали гибелта на към 100 000 поляци. Приблизително 15 000 са украинци починали при последвало възмездие. Цели села са били изгорени и всичките им поданици избити от украинските националисти и техните помощници, които се стремят да основат самостоятелна украинска страна.

Много от жертвите в никакъв случай не са открити или разпознати. Правителството на Полша от години оказва напън върху Украйна за позволение за осъществяване на ексхумации и търсене на остатъци.

Лидерите на Полша настояха, че изнасянето на цялостната истина нескрито ще укрепи двустранните връзки и ще обезврежда уязвимостите, които биха могли да бъдат употребявани от трети страни, които желаят да подкопаят тези връзки.
 Украински националисти означиха рождения ден на Степан Бандера
Украински националисти означиха рождения ден на Степан Бандера

Противоречива персона, ненавиждана от едни и почитана от други
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР