Длъжностни лица на Мианмар се срещнаха със семейства на бежанци

...
Длъжностни лица на Мианмар се срещнаха със семейства на бежанци
Коментари Харесай

Мианмар иска да репатрира бежанците рохингия от Бангладеш

Длъжностни лица на Мианмар се срещнаха със фамилии на бежанци рохингя в Бангладеш, с цел да обсъдят репатрирането им в Мианмар.

Длъжностните лица пътуваха до Бангладеш във вторник, с цел да се срещнат с бежанци на фона на нов проект за репатриране, направен с посредничеството на Китай. Натискането е част от пилотна скица за репатриране, разисквана на тристранна среща сред двете страни и Китай през април.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла, младежи от Рохингя блян за бъдеще оттатък бодливата тел Фейсбук би трябвало да заплати за това, което аргументи на моя народ, рохингите Шест години изселване на рохингите: хранителна рецесия и страхове от „ изгубено потомство “ Въпроси и отговори: Първият министър на Рохингия на NUG споделя, че Мианмар е в „ обединена гражданска война “ завършек на списъка

Бангладеш е хазаин на близо един милион бежанци рохингия, множеството от които избягаха от Мианмар през 2017 година, когато военните започнаха това, което Организация на обединените нации разказва като акция с „ геноцидни планове “ против най-вече мюсюлманското малцинство.

Екипът от чиновници на Мианмар дойде в Текнаф, речно пристанище тъкмо против общата им граница с Бангладеш, с цел да се срещне с няколко десетки фамилии рохингия.

„ Те ще обсъдят репатрирането с рохингите през днешния ден и ще ревизират самоличността им “, сподели пред кореспонденти Шамсуд Дуза, заместник-комисарят за бежанците на Бангладеш.

Много от бежанците рохингия в Бангладеш живеят в пренаселени, рискови и с незадоволителни запаси бежански лагери и няколко предходни опита за ходатайство при връщането им вкъщи се провалиха заради нежеланието на Мианмар.

Бежанците също отхвърлиха да се върнат, страхувайки се от по-нататъшно гонене.


Рохингя внимателни

Съгласно проекта за репатриране, направен по време на тристранна среща сред двете страни и Китай, Мианмар се съгласи да одобри връщането на към 3000 бежанци до декември.

„ Те са подготвени да ги одобряват. Но рохингите не са подготвени да си тръгнат. Това е предизвикването “, сподели представител на държавното управление на Бангладеш пред AFP.

Лидерите на общността на рохингите остават внимателни, като споделят, че ще се върнат единствено с избрани гаранции, като поданство и преселване на лична земя.

„ Интересуваме се да се върнем в нашата страна, в случай че Мианмар ни върне назад в родното ни място, даде ни достолепие и извърши всичките ни права “, сподели Кхин Маунг, изтъкнат водач.

Въпреки че Бангладеш упорства, че репатрирането ще бъде непринудено, някои рохинги, избрани за програмата за връщане, настояват, че са били заплашвани да се причислят.

Организациите за отбрана на човешките права по-рано показаха угриженост, че сега не съществуват условия за безвредно, стабилно и почтено завръщане на рохингите в Мианмар.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР