Длъжни сме да подкрепим бюджет 2023, защото общините 7 месеца

...
Длъжни сме да подкрепим бюджет 2023, защото общините 7 месеца
Коментари Харесай

Бранимир Балачев: Закъснял бюджет и политически атаки са убийствени за общините 

Длъжни сме да подкрепим бюджет 2023, тъй като общините 7 месеца са без бюджет и това е убийствено за тях. Това  каза от парламентарната естрада националният представител от ГЕРБ/СДС- Варна Бранимир Балачев по време на дебатите за бюджет 2023 на първо четене в Народно събрание.

Той  даде образец с община Варна, която действа с половин бюджет за 2022 година „ Това е вследствие на неприятно управническо решение на някогашния регионален шеф на Варна, който бойкотира общинския бюджет. Административният съд във Варна отхвърли оспорването на бюджета като погрешно, само че от това страдат варненци. Моля, спрете тези политически офанзиви и надцакване за парите на общините “, обърна се депутатът към финансовия министър Асен Василев в пленарна зала.

Народният представител сложи въпроса  за финансиране на плана за Съдебна палата във Варна от бюджет 2023. „ Необходими са 2 187 000 лв. за планиране на постройката на Темида, която магистратите от Варна и цяла Североизточна България чакат към този момент 20 години “, сподели Балачев. Той ще внесе документално настояванията за финансови разноски за правосъдната система, които в проектобюджета за 2023 година съгласно него са понижени със 100 млн.лева.

Адв. Балачев настоя пред финансовия министър да не се покачва изкуствено  данъчната основа на митническото  облагане, с цел да запазим и подтикваме регулярния импорт през митница Варна, както и през другите българските митници. Народният представител от ГЕРБ/СДС - Варна изрази позицията,че проекто бюджета на финансовото министерство реализира задачата за 3 % недостиг, което отваря опциите на България като постоянна страна за влизането й в еврозоната и Шенген. Бюджет 2023 подсигурява  социалните заплащания, само че упованията за  1.8 % стопански растеж не дават благоприятни условия за спомагателни приходи в държавната хазна.

Бранимир Балачев изрази противоречие с орязване на финансовите разноски, както и 100 % изземване на дивидентите на държавните сдружения, което ще ограничи реинвестициите им. Но изрази вяра, че сред първо и второ четене има благоприятни условия за оферти от ПГ на ГЕРБ/СДС за финансиране на инфраструктурни планове и обществени заплащания. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР