Джулиан Асандж беше освободен от британски затвор през юни, след

...
Джулиан Асандж беше освободен от британски затвор през юни, след
Коментари Харесай

Парадокс: Основателят на WikiLeaks се е признал за виновен, за да бъде освободен от затвора

Джулиан Асандж беше освободен от английски затвор през юни, откакто подписа съглашение със Съединените щати...

Емил Василев 16:20 | 01.10.2024 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 10:11 | 30.09.2024

Ситуацията се усложнява: Течът в съветския модул на МКС пораства

IT НовиниДаниел Десподов - 8:39 | 30.09.2024

Гугъл стяга сигурността в Gmail: Нови условия за паролите

ХардуерДаниел Десподов - 18:02 | 29.09.2024

Новият генератор за военните работи с всевъзможни горива и е 4 пъти по-малък от аналозите си

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж съобщи през днешния ден, че е бил освободен след години затвор, тъй като се е „ признал за отговорен за публицистиката “.

Асандж даде показания за въздействието на задържането и присъдата му върху правата на индивида пред комисията по правни въпроси и права на индивида на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург, Франция. Парламентарната асамблея включва парламентаристи от 46 европейски страни.

„ Днес не съм свободен, тъй като системата сработи. Аз съм свободен през днешния ден след 10 затвор, тъй като се признах за отговорен в публицистика. Признах се за отговорен, че съм търсил информация от източник. “

заяви Асанж в първите си обществени изявления, откогато беше освободен през юни

Асандж беше освободен след 5 години в английски затвор, откакто се призна за отговорен за приемане и издание на американски военни секрети в договорка с прокурори от Министерството на правораздаването, която постави завършек на продължителна правосъдна сага.

Джулиан Асанж дойде от Австралия в Страсбург, с цел да приказва.
Снимка: AFP

Преди да попадне в пандиза, той прекарва 7 години в самоналожено заточение в посолството на Еквадор в Лондон, където подава молба за леговище заради политическо гонене.

Асандж беше упрекнат, че е получил и разгласил стотици хиляди военни дневници и дипломатически телеграми, които включват детайлности за нарушаванията на американските военни в Ирак и Афганистан.

Дейността му беше приветствана от бранителите на свободата на печата, които означиха ролята му за откриване на военни дейности, които другояче биха останали скрити. Сред файловете, оповестени от WikiLeaks е видеозапис на офанзива с хеликоптер „ Апачи “ на американските сили в Багдад през 2007 година, при която са убити 11 души, в това число двама публицисти на Ройтерс.

Критиците обаче настояват, че държанието му е изложило на риск американската национална сигурност и живота на почтени хора, да вземем за пример хора, които са предоставяли информация на американските сили в Ирак и Афганистан, което е излязло надалеч отвън рамките на обичайните журналистически отговорности.

Продължилото с години дело приключи със признание на Асанж в окръжния съд на Съединени американски щати на Северните Мариански острови – американска общественост в Тихия океан.

Асандж се призна за отговорен по обвиняване в Закона за шпионажа за скрит план за нелегално приемане и разпространяване на класифицирана информация за националната защита. Съдията му присъди петте години, които към този момент е прекарал зад решетките в Обединеното кралство, борейки се за екстрадиция в Съединените щати.

В края на юни Асанж се завърна в Австралия като свободен човек. Тогава брачната половинка му Стела съобщи, че той се нуждае от време, с цел да се възвърне, преди да приказва обществено. Днешната му поява идва, откакто Парламентарната асамблея на Съвета на Европа разгласява отчет за задържането на Асанж в английски затвор с висока степен на сигурност в продължение на 5 години.

Комитетът по правата на индивида на асамблеята съобщи, че Асандж може да бъде дипломиран като политически пандизчия и разгласява проекторезолюция, в която показва дълбока угриженост от суровото отношение към него.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР