Джуди Гарланд, която плати с трагична смърт живота си в

...
Джуди Гарланд, която плати с трагична смърт живота си в
Коментари Харесай

Трагичната история на Джуди Гарланд, чийто живот бе отнет от блясъка на Холивуд

„ Джуди Гарланд, която заплати с трагична гибел живота си в шоу бизнеса, умря тази неделя в Лондон на 47 години ” 

С тази вест осъмва светът на 22 юни 1969 година. Цитатът е от Los Angeles Times и продължава по този начин – „ Това е тихият завършек на една бурна кариера. Въпреки че се е опитвала да се самоубие безчет пъти, от Скотланд Ярд настояват, че в този момент няма признаци да е протегнала ръка на живота си ”. 

Безжизненото тяло на Джуди Гарланд е открито от петия ѝ брачен партньор – 35-годишния музикант Мики Дийн, и без значение от болесттите, от които е страдала, бритнаската полиция не съумява да откри каква е повода за гибелта ѝ. Веднага е назначена аутопсия.

 The Wizard of Oz Judy Garland 1939

Официалната версия за кончината на актрисата е свръх доза, само че дали в реалност е по този начин, едва ли в миналото ще разберем.

„ Това е случаен случай поради събитията, че тя е човек, който е привикнал да приема барбитурати от доста дълго време. Този път в взела повече, в сравнение с е можела да понесе ”, споделя пред пресата след аутопсията следователят Гавин Търстън.

Този драматичен край има своето пояснение и колкото по-надълбоко бъде погледнат живота на Джуди Гарланд, толкоз повече заслепителният искра на Холивуд губи своето обаяние. Най-тъжното е, че поради известността, в края на виталния си път актрисата би следвало да води разточителен живот и да разполага с благосъстояние. Ролята ѝ в „ Магьосникът от Оз ” – филм, избран за един от най-значимите в историята на киното за всички времена, ѝ печели Оскар и популярност, за която едно 16-годишно момиче може единствено да си мечтае. Тя се трансформира в един от знаците на Америка, само че купата по-скоро разяжда живота на Гарланд, в сравнение с да го посипе със златен прахуляк.

Така се стига до края на 60-е години, когато звездата на „ Метро Голдуин Мейер ” е разорена и съвсем бездомна, дължаща налози на страната, наброяващи крупни суми от хиляди долари. За да се изържа, актрисата пее в нощни клубове за 100 $ на вечер, а опитите ѝ за самоубиство и болесттите ѝ прибавят спомагателна тежест към оставащия ѝ живот.

Смазващата машина на Холивуд прави 40-годишната актриса руина както физически, по този начин и душевен, което се схваща от нейни изявления, едно от тях пред списание McCall’s през 1967 година, гласящо – „ Знаете ли какъв брой е мъчно да бъдеш Джуди Гарланд? И какъв брой е мъчно на мен да пребивавам със самата себе си? Но трябваше да го върша. И какъв по-неприятен живот можете да си визиите от този, който живях аз? ”.

 The Gumm Sisters

Сестрите Гъм

На 10 юни 1922 година момиченце на име Франсис Етел Гъм се ражда в фамилията на водевилни артисти от Тенеси. Тя е най-малкият член на фамилията, предхождана от двете си по-големи сестри Мери Джейн и Дороти Вирджиния. 

Франсис демонстрира своя гений от напълно ранна възраст. Първата ѝ театрална изява е дружно със сестрите ѝ, когато е единствено на две години и половина. Тогава тя пее хоровата партия на Jingle Bells, а майката на трите девойки приглася на пианото. 

Извън изкуството обаче фамилният живот на Гъм е плевел. Бащата на дребната Франсис има хомосексуални връзки и с цел да избегнат абсурда, цялото семейство напуща града и се насочва към Калифорния. Съпругата му има и проект, който включва да направи дъщерите си звезди, освен това по допустимо най-бързия метод. Тя е и първият човек, сложил Франсис на „ диета ” с хапчета – амфетамини заран и сънотворни през нощта, когато е единствено на 10 години. Този модел ще продължи и откакто актрисата подписва контракт с колоса „ Метро Голдуин Майер ”, като за успокоение на всички, нетрадиционният способ ще се управлява от доктор. 

Сестрите Гъм не престават да се изявяват, само че трансформират името си на „ Гарланд ”, а Франсис измисля новия си прякор, с който ще е позната до гибелта си – Джуди. Въпреки че е най-малка от девойките в фамилията, тя стартира да се откроява с невероятни певчески качества. Мнозина споделят, че гласът ѝ звучи като на възрастен, само че в тялото на дете. 

Така, през 1935 година, когато Джуди е единствено 13-годишна, подписва контракт с Луис Майер – шефа на „ Метро Голдуин Майер ”, който я обвързва с филмовото студио за интервал от седем години. Най-малката от сестрите Гарланд към този момент печели по 100 $ на седмица – впечатляваща сума по време на Голямата меланхолия. Но около зараждащата се популярност, актрисата стартира от ден на ден да се отдалечава от остарялото си аз.

„ Актьорите живеят в необикновен двойнствен свят. Много малко от нас носят имената или самоличността, с която са родени. Не свързвам Франсис Гъм със себе си. Тя е момиче, за което мога да чета по този начин, както го вършат другите. Аз, Джуди Гарланд, се родих на 12-годишна възраст ”, споделя тя пред Minneapolis Sunday Tribune през 1951 година

 Judy Garland in Meet Me in St Louis trailer 2

Животът в Холивуд за Гарланд стартира злокобно. Не след дълго, откакто подписва контракта с филмовото студио, татко ѝ умира. Грижите за нея поема напълно майка ѝ, която Джуди по-късно ще назова „ същинската магьосница на Запада ”. Гарланд е принудена да се приспособява към уморителен график, съвсем неосъществим за осъществяване. Тя постоянно снима по два-три кино лентата едновременно, върви на учебно заведение и минава през изтощителни подготовки по пеене и други умения, като тези маратони не престават до 5 часа сутринта. Да се оправи с тази непостижима задача ѝ оказват помощ хапчетата, които взима прецизно всеки ден по „ повеля ” на лекарите, и не след дълго, на 15-годишна възраст, към този момент е трайно подвластна от разнообразни типове лекарства.

Големият пробив в кариерата на Гарланд се случва през 1939 година Тогава тя изиграва ролята на Дороти от „ Вълшебникът от Оз ”. Първоначално за този облик студиото си показва Шърли Темпъл. И тук се случва един от най-травматичните моменти в живота на актрисата с благ глас, тъй като Темпъл е с 6 години по-малка от Джуди, което кара продуцентите да проявят същинска свирепост. За да съвпадне с техните показа за Дороти – нежно, слабичко момиче на към 10, Гарланд би трябвало да отслабне фрапантно, защото в тинейджърските си години страда от проблеми с тежестта. От филмовото студио я слагат на строга ежедневна диета, която включва пилешка чорба, черно кафе, 80 цигари дневно, хапчета за намаляване и амфетамини. 

Насилствено постигнатият облик на Дороти следва Гарланд през цялата ѝ кариера, носейки ѝ Оскар и популярност до самия ѝ край.

Освен непостижимия график и тежките диети Джуди претърпява и полов тормоз както на снимачната площадка на „ Магьосникът от Оз ”, по този начин и отвън нея. Тя бива употребена като полов обект от някои от най-влиятелните мъже в Холивуд, в това число от тогавашния шеф на „ Метро Голдуин Майер ”, сравняван по-късно с продуцента Харви Уайнстийн.

Първият брак на Гарланд е вик за независимост. През 1941 година, когато е на 19, актрисата се омъжва за 30-годишния композитор Дейвид Роуз срещу волята на майка си и управлението на филмовото студио. Бракът ѝ пропада и единствено след 4 години неин брачен партньор става режисьорът Винсент Минели. Тогава се появява и първородната щерка на Джуди – Лайза. След раждането актрисата се подлага на голямо напрежение – снима пет следващи кино лентата, а бракът ѝ не наподобява на розов романс.

И този път връзката ѝ не сработва, само че не по нейна виновност. Гарланд схваща, че мъжът ѝ има хомосексуални връзки и взема решение да приключи брака си. С един от идващите ѝ съпрузи – Марк Херон, историята е сходна, по тази причина двамата се разделят единствено няколко месеца след сватбата.

Сидни Луфт е мъжът, който подарява Джуди с още две деца. Кръщава ги Лорна и Джоузеф. Привидно, първоначално бракът им върви добре. Заедно продуцират кино лентата „ Роди се звезда ”, който е признат с огромен триумф и за малко наподобява, че актрисата стартира да си стъпва на краката, откакто преди известно време се срутва душевен и прекарва осем седмици в болница.

Луфт и Гарланд се разделят единствено след три години и тя още веднъж остава сама. 

Но последният ѝ брачен партньор ще бъде претрупан с най-тежката орис от всички останали, взети дружно, защото ще открие тялото на мъртвата си брачна половинка единствено три месеца след сватбата им. Това е музикантът Мики Дийнс.

След пристрастяването към лекарства и опиати още на 15-годишна възраст, здравето на Гарланд продължава да се утежнява през остатъка от живот ѝ. Тя страда от хепатит, заболяване на бъбреците, претърпява нервни сривове, има съвсем съдбовни реакции от банкет на медикаменти, непрестанно се бори с наднормено и поднормено тегло, както и от последствията след тежки пострадвания при рухвания. Пристрастяването пречи на Джуди в огромна част от времето, изключително когато дозата става по-голяма. Тогава реакциите ѝ стават некотролируеми. Има моменти, когато не помни и не идва на фотоси, държанието ѝ е несъответстващо и истеричните прояви се следят все по-често. 

Това нейно държание се повтаря и отвън филмовите студия, когато нощните питейни заведения се трансформират в неин втори дом и метод да изкарва прехраната си. Последният ѝ концерт е на 25 март 1969 година в Копенхаген – единствено месец преди трагичната ѝ гибел в Лондон, която ще раздруса целия свят.

Джуди Гарланд няма подозрение, че точно работата ѝ в „ Метро Голдуин Майер ” е причина за тласкането ѝ към зависимостта от медикаменти. Не един път загатва по какъв начин ненавижда Холивуд, само че по този начин и не намира сили да го напусне. 

Въпреки трагичната си живот, актрисата ще остане вечно в историята на киното като момичето с един от най-завладяващите гласове.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР