Джорджо Наполитано, бивш италиански президент и първият бивш комунист на този пост, почина на 98

...
Италианският президентски дворец съобщи, че Джорджо Наполитано, първият бивш комунист,
Коментари Харесай

Италианският президентски дворец съобщи, че Джорджо Наполитано, първият бивш комунист, издигнал се в Италия президент, почина

От FRANCES D'EMILIO Associated Press 22 септември 2023 г., 14:39 Президентът на Италия и първият човек, избран два пъти на предимно церемониален пост, почина в петък, съобщиха от президентския дворец. Той беше на 98.

Изявление, публикувано в петък вечерта от президентския дворец, потвърди съобщенията в италианските новини за смъртта на Наполитано, който беше болен в болница в Рим от седмици .

Настоящият президент Серджо Матарела в съобщение приветства своя предшественик като държавен глава, като каза, че животът на Наполитано „отразява голяма част от историята (на Италия) през втората половина на 20 век, с неговите драми, неговата сложност, неговите цели, неговите надежди."

Като виден член на това, което отдавна е било най-голямото Комунистическа партия на Запад, Наполитано застъпваше позиции, които често се отклоняваха от партийната ортодоксалност. Той търсеше диалог с италианските и европейските социалисти, за да сложи край на изолацията на своята партия, и беше ранен поддръжник на европейската интеграция.

Торинският всекидневник La Stampa веднъж написа за Наполитано: „Той беше най-малко комунистическият комунист, който партията някога е включвала."

В В съболезнователна телеграма до вдовицата на Наполитано, Клио, папа Франциск каза, че покойният президент „е показал големи дарби на интелект и искрена страст към италианския политически живот, както и силен интерес към съдбите на нациите“.

Понтифексът, който е на поклонение във Франция, отбеляза, че е имал лични срещи с Наполитано, „по време на които оцених неговата човечност и дългосрочна визия в приемайки с правота важни избори, особено в деликатни моменти за живота на страната. италианската комунистическа партия да се противопостави на изтеглянето на малкия контингент на Италия.

Това представляваше радикална еволюция за един комунистически политик, който по време на съветската инвазия през 1956 г. на Унгария приветства потискането като необходимо. В крайна сметка политическата му репутация беше оформена от неговите реформаторски възгледи. на Асошиейтед прес през 2006 г., когато Наполитано беше избран за първи път за държавен глава, го нарече „истински вярващ в демокрацията, приятел на Съединените щати“. Като посланик Гарднър е помогнал за организирането на тайни срещи с Наполитано във време, когато всяка публична среща би се възприела като неудобна за италианските комунисти, както и за американските политици.

След падането на Берлинската стена през 1989 г. Наполитано беше сред най-твърдите поддръжници на реформаторския път на своята партия, който в крайна сметка ще доведе до промяна на името й и премахване на символа на сърпа и чука.

Премиерът Джорджия Мелони, чиято крайнодясна партия е в противоположния край на политическия спектър на покойния президент, изрази съболезнования от името на своето правителство.

Както много други бъдещи политици от неговото поколение, Наполитано се бори срещу италианските фашисти и нацистките окупатори по време на Втората световна война. Когато войната приключи, той се присъедини към Комунистическата партия и през 1953 г. беше избран в парламента, длъжност, която ще заема в продължение на 10 поредни законодателни събрания.

През 1989 г. той отива в Съединените щати с партийния секретар за първото посещение на италиански комунист лидер.

Докато президентската роля е предимно церемониална, държавният глава може да изпрати парламента да си опакова багажа по-рано от обичайния му петгодишен мандат, ако е безнадеждно кавга, не- рядък случай в дългата история на Италия с краткотрайни правителства.

Президентът също избира някого да се опита да състави ново правителство и може да отхвърли някои от изборите на премиера в кабинета или да откаже да подпише законодателство като начин да насърчи парламента да подобряване на закон.

Предполага се, че е над политическата битка, президентът на Италия също може да служи като вид морален компас за страната и пазител на ценностите, залегнали в поста на Италия -военна конституция.

По време на дългата си кариера Наполитано също е бил председател на долната Камара на депутатите на парламента и пет години като законодател в Европейския парламент.< /p>

През 2005 г. неговият предшественик в двореца Квиринал, Карло Азелио Чампи, му връчи едно от най-големите отличия на Италия, правейки го доживотен сенатор.

Една година по-късно парламентът ще го направи президент на Италия, първият бивш комунист — и засега единственият — служил като държавен глава.

Почитателите похвалиха балансираното отношение и джентълменските маниери на Наполитано. Понякога е наричан „крал Джорджо“. Но критиците посочиха това, което смятаха за прекомерна предпазливост.

Все пак, когато в края на първия му, седемгодишен мандат като държавен глава, спорещите законодатели не можаха Тъй като не постигна консенсус за своя наследник, той наруши традицията и се съгласи да бъде избран за втори мандат - с уговорката, че няма да изкара пълен мандат поради напредване на възрастта. Тогава той беше на 80.

През април 2013 г. Наполитано помилва полковник от военновъздушните сили на САЩ, осъден в италиански процес въз основа на практиката на САЩ за извънредно предаване, довела до Мюсюлмански духовник е отвлечен от улица в Милано през 2003 г. и откаран в Египет, където е бил изтезаван, преди в крайна сметка да бъде освободен.

Наполитано каза, че е дал помилването през надежди за поддържане на отношенията между САЩ и Италия силни, особено по въпросите на сигурността. Съединените щати смятаха процеса и присъдите за безпрецедентни, тъй като американски военен офицер беше осъден за деяния, извършени на италианска територия.

Наполитано подаде оставка през януари 2015 г., проправяйки пътя за Матарела, бивш християндемократ, да бъде избран. Самият Матарела щеше да бъде избиран два пъти за президент, отново след като подновената политическа задънена улица в парламента осуети избора на нов кандидат през 2022 г.

Освен съпругата му , за която се жени през 1959 г., Наполитано има двама сина, Джовани и Джулио.

___

Бившият писател на AP Алесандра Рицо допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР