Джорджа Мелони представлява заплаха за демократичния баланс на Европа. Лидерството

...
Джорджа Мелони представлява заплаха за демократичния баланс на Европа. Лидерството
Коментари Харесай

Джорджа Мелони: Съмишленичката на Орбан, която застрашава демократичния баланс в Европа

Джорджа Мелони съставлява опасност за демократичния баланс на Европа. Лидерството ѝ наподобява като противоположното на това, от което Италия се нуждае - още повече в тази комплицирана обстановка, твърди италианският създател, есеист и режисьор Роберто Савиано в собствен коментар за The Guardian.

Заплахата за Европа идва от това, че Италия постоянно е изпълнявала ролята на тестова лаборатория и е предшествала рецесиите в други страни. Мусолини бе преди Хитлер, а екстремистките крайнолеви " Червени бригади " се появиха преди секта " Червена войска " в Германия и " Action Directe " във Франция. Италия имаше Берлускони, преди Съединени американски щати да получи своя Тръмп. И след годините на неприятно ръководство от страна на предприемача, Италия роди придвижването " Пет звезди " - първата популистка партия, предвождана от комедиант. Целта му бе да основава политически безпорядък, без да мисли за последствията.

Моралното и икономическо вдъхновние за Мелони е Виктор Орбан - индивидът, който през последните години унищожи опозицията в Унгария и се затвърди на политическия връх. Той обезпечи на жителите изкуствено възприятие за сигурност, само че за сметка на икономическа неустойчивост и тъпчене на правата им.

По-рано през този месец Европейският парламент разгласи, че Унгария към този момент не се смята за безспорна народна власт. Изборите се организират, само че европейските правила и демократичните стандарти редовно се подценяват дотам, че страната към този момент е " изборна автокрация ".

Евродепутатите от от италианската популистка " Лига " и от крайнодесните " Италиански братя " гласоподаваха срещу тази смяна в статута. И по какъв начин биха могли да създадат друго?

Мелони в никакъв случай не е крила, че си сътрудничи с Орбан и неговите съидейници в преследването на обща цел за подсилване на европейската твърда десница в името на зачитането на националния суверинитет, отбраната на естественото семейство, християнската еднаквост и обществената пазарна стопанска система.

Двамата популяризират срещите си с другарски селфита в обществените мрежи. Пеят еднакъв закостенял химн и по тематиките за абортите, правата на LGBT общността и миграцията. Целта им също е обща - общество, учредено не на правата на обособените жители, обезпечени от европейското право, а на суверенния авторитаризъм.

Подкрепата на Мелони остана непокътната даже когато икономическият контролен орган на унгарския парламент разгласява отчет, който предизвестява, че увеличението на броя на дамите, приключили обучение, и този на работещите дами слага мъжете в неравностойно състояние и заплашва растежа на популацията и стопанската система на страната.

Ентусиазмът, с който тя реагира на унгарската икономическа политика, в частност нейния плосък налог, издава наивността на лидерката на " Италиански братя " и би трябвало да провокира тревоха за възможен финансов срив по време на ръководството ѝ.

Движението ѝ разшири електоралната си база в страната през годините с " бракониерство " на наемници от други партии, които са подготвени да се качат на влака на спечелилия. Тази рискована тактика проработи, въпреки да въвлече " Италиански братя " в правосъдни следствия за хипотетични участия на техни членове в корупция, изнудване и нелегално изхвърляне на боклуци. Мелони съумя да обърне обстановката в своя изгода, отстранявайки провинилите си и дистанцирайки се от тях. Единствено фигури, от които наподобява ще ѝ е мъчно да се отхвърли, са политиците, чиято еднаквост е построена върху крайнодясната идеология.

Мелони отхвърля да е фашистка.

Може би не е най-важната част в акцията на партията ѝ, само че си коства да се разяснява. Тук играта е ясна - всички партии, чиито корени водят до неофашистки придвижвания поставят старания, с цел да омекотят имиджа си, да заявяват опълчването си против антисемитизма и расизма.

Докато отхвърля обаче, тя продължава да вкарва в приложимост слогана от ерата на Мусолини - " Господ, татковина, семейство. "

" Аз съм Джорджа, жена съм, майка съм, италианка съм и съм християнка, " крещеше тя от сцената по време на протест в Сан Джовани през 2019. Същата година бе още по-категорична във Верона: " Ще защитим Господ, родината и фамилията. "

По време на изявление от сегашната предизборна акция уточни, че това не е фашистки слоган, а " красиво пояснение в обич ".

Обяснение в обич, което по време на фашисткия режим " окрасява " стените в селищата, входовете на офисите и страниците на учебниците.

За нея Господ не съставлява религия, а по-скоро марка католицизъм, която единствена заслужава права. Границите на родината би трябвало да бъдат предпазени, в случай че би трябвало с принуждение, а фамилията не е люлка на обичта, а на задължението. То постоянно е хетеросексуално.

Докато същинските и вярвания и цели не наподобяват изцяло идентични с неговите, думите ѝ постоянно припомнят на тези на Мусолини. Речите ѝ се градят върху потребността от еднаквост, върху човешкия боязън от маргинализиране. В нейните ръце тази еднаквост се трансформира в агитационен инструмент за разделяне на света на нас против тях. " Тях " съдържа LGBTQ+ общността, мигрантите и всички тези, които не се показват като част от откритите структури или етикети, наложени от останалите. Представени са като неприятни хора, които заплашват идентичността на цялата нация.

Тоталитаризмът от самото си начало употребява сходни страхове, с цел да убеди хората непринудено да се лишат от личните си права с обещанието, че ще бъдат предпазени от външния зложелател.

Макар да отхвърля връзките с фашизма, Мелони наподобява желае да резервира поддръжката на радикалната десница, която счита партията ѝ за прекомерно умерена и гласоподава за нея единствено с цел да има късмет за опълчване против левицата. Същевременно не желае да попада и в неуместна обстановка в интернационален проект, тъй че залага на ребрандиране, само че отчасти. " Италиански братя " резервират същото лого, употребявано от към този момент несъществуващото неофашистко Италианско обществено придвижване, учредено през 1946 година от поддръжници на режима.

Именно тези неразбираеми позиции вършат Мелони рискова. Тя промотираше демократична страна на по време на предизборната си акция, осъди нашествието на Русия в Украйна и поддържаше НАТО и военната помощ към Киев. В същото време обаче се опълчи на европейските наказания над Кремъл след анексирането на Крим през 2014. В книгата си " Аз съм Джорджа ", която излезе през 2021, тя твърди, че Путин " пази европейските полезности и хирстиянската еднаквост. "

Сега крайнодесните в Италия са на път да съумеят, тъй като левите се провалиха в задачата си да поднесат удачна визия и тактика. Левицата приканва хората да не поддържат десницата, само че звучи елитаристично, когато комуникира с жителите, до момента в който съперниците им залагат на допустимо най-опростени послания - основни думи и слогани.

Предстои да забележим дали Европа ще последва образеца на Италия още един път.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР