Джордж Р.Р. Мартин е сравняван със самия Шекспир. Наричат го

...
Джордж Р.Р. Мартин е сравняван със самия Шекспир. Наричат го
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Джордж Мартин

Джордж Р.Р. Мартин е сравняван със самия Шекспир. Наричат го „ американският Толкин “. Има голям брой награди и почитатели и е разгласен за един от създателите с най-високи приходи.

Въпреки това към момента написа на компютър WordStar 4.0 с операционна система DOS и кара Мазда. Официалният му почитател клуб се назовава „ Братството без знамена “.

Ако се случи по този начин, че почине преди да приключи най-популярната си поредност „ Песен за огън и лед “, по която е основан сериалът „ Игра на тронове “, е оставил указания всичките му бележки и ръкописи да бъдат унищожени, тъй че никой различен създател да не може да напише финала вместо него. А на рождения му ден ние ви описваме най-любопитното от персоналната му история.

1. Корените

A post shared by George Raymond Richard Martin (@geo.rg48)

Има френски, британски, уелски и немски корени и е почти четвърт ашкенази. Майка му е половин ирландка.

2. Родителите

Бащата – Реймънд Колинс Мартин, е пристанищен служащ. Майката – Маргарет Брейди Мартин, е стопанка. Семейството ѝ било заможно и с сполучлив строителен бизнес, само че губи всичко по време на Голямата меланхолия.

3. Раждането

Джордж Реймънд Мартин е роден на 20 септември 1948 година в град Байон, Ню Джърси, Съединени американски щати. Има две по-малки сестри – Дарлийн Мартин Липински и Джанет Мартин Патън. До 4-годишна възраст фамилията му живее в къщата на прабаба му, а през 1953 година се мести във федерално жилище за хора с ниски приходи, покрай доковете на Байон. На 13-годишна възраст, при конфирмацията си, приема и името Ричард.

4. Детството

Недоимъкът, в който израства, го тласка да развива обич към четенето и писането на доста ранна възраст. Те му разрешават да „ пътува “ отвън родния си град. Той бързо научава, че писането може да бъде и печелившо начинание. Започва да продава историите си на други деца в квартала. Предприемаческите му пристрастености завършват, когато историите му стартират да провокират кошмари у едно от децата, и това стига до ушите на Маргарет.

5. Комиксите

A post shared by House Of The Dragon (@pureiceandfire)

Мартин става огромен почитател на Marvel и DC Comics и деен член на фенклубовете им. Първото от многото му писма до редактора на комикса „ Фантастичната четворка “ е отпечатано в бр. 20 от ноември 1961 година Той е и първият на опашката за първата по рода си Комикс спогодба в Ню Йорк през 1964 година и получава значката „ №1 почитател на комикси “. Любовта на Мартин към комиксите е това, което го въодушевява към професионалната му кариера.

6. Шахът

A post shared by @george.raymond.richard.martin

Писателят е и умел шахматист. Започва да играе в началното учебно заведение. В колежа основава клуб по шах и става капитан на колежанския тим по шах. Открива, че може да печели и пари от това умеене. Явява се на всевъзможни шампионати, които са през уикенда. Дори и провежда такива. В останалите пет дни през седмицата написа. Чрез шахът съумява да си докара задоволително пари, с цел да си заплаща сметките.

7. Войната

A post shared by House Of The Dragon (@pureiceandfire)

Годен е за наборна работа за войната във Виетнам, само че е срещу войната като цяло и счита, че тъкмо този спор е ужасна неточност за Америка. Избягва военната работа, като подава молба и придобива статут на възразител по съвест. Полага две години доброволчески труд, като от 1972 до 1974 година работи към Фондацията за правна помощ за бедните от предградията на окръг Кук. Редактира нюзлетъра и написа известия за пресата.

8. Жените

A post shared by Mika Yrjölä (@exploderi)

През 1973 година на конгрес в Далас се среща с Лайза Татъл. Той живее в Чикаго, а тя е студентка в Сиракюз. Двамата водят преписка и стартират връзка, траяла до пролетта на 1974 година Съавтори са на повестта „ Бурите на Планетата на ветровете “. Същата година във Вашингтон се среща с Гейл Бърник. Женят се през ноември 1975 година През 1979 година се развеждат по взаимно единодушие, без да се снабдят с деца.

Още през 1975 година се среща с бъдещата си втора брачна половинка Парис Макбрайд в Нашвил, до момента в който е в хотел с другари. Започват връзка, откакто той се развежда, и заживяват дружно в Санта Фе. На 15 февруари 2011 година се женят на дребна гала в дома им, а на 19 август 2011 година провеждат по-голяма женитба и банкет на 69-ият Световен конгрес на научната фантастика в град Рино. Нямат деца.

9. Вълците

Обсебен е от вълците и е покровител на благотворителната организация „ Wild Spirit Wolf Sanctuary “ в Ню Мексико. През 2014 година започва акция за набиране на средства за обезпечаването на убежища и храна за тези животни. Предлага на донорите на 20 хиляди или повече $ опцията да получат воин, кръстен на тях и погубен, в идния разказ от поредицата „ Песен за огън и лед “. Кампанията притегля вниманието на медиите и събира общо 502 549 $.

10. Киното

На 18 май 2014 година се появява като самия себе си в шестия епизод от седмия сезон на шоуто „ Robot Chicken “. Месец по-късно е във втория епизод на десетия сезон на пародийния ефирен сериал „ Gay of Thrones “. Година по-късно се появява в осмия епизод на втория сезон на телевизионния сериал „ Z Nation ”, като зомби версия на самия себе, поставяйки подписи на екземпляри от новия си разказ.

Във кино лентата на ужасите от 2015 година „ Sharknado 3: Oh Hell No! “ е погубен, до момента в който гледа филм в киното. Има и епизодична роля в „ Игра на тронове “, която обаче е изрязана. Трябвало е да бъде и глава в сцената, в която Джофри демонстрира на Санса отрязани глави. Но излиза прекомерно скъпо и постепенно да се сътвори модел на избрана глава, по тази причина продуцентите се отхвърлят.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР