Джон Роналд Руел Толкин – авторът на Властелинът на пръстените“

...
Джон Роналд Руел Толкин – авторът на Властелинът на пръстените“
Коментари Харесай

2 септември 1973 г. – 47 години от смъртта на Толкин

Джон Роналд Руел Толкин – създателят на „ Властелинът на пръстените “ – умира на 81-годишна възраст в частна болница.

Толкин е роден на 3 януари 1892 година в град Блумфонтейн в ЮАР (бившата Оранжева република) от родители англичани. Баща му Артър се преместил със фамилията си там поради получено покачване в банката, в която работил в Англия. През м. април 1895 година, Джон (който тогава наричали Роналд), майка му и брат му Хилъри се завърнали в Англия, а татко му останал там с концепцията да се събере със фамилията си когато времето позволи. Скоро по-късно обаче, на 15 февруари същата година, Артър умрял вследствие на сериозна кръвозагуба. Той страдал и от тежка форма на ревматизъм в продължение на доста месеци. Така и повече не видял своето семейство. След гибелта му фамилията се преместило в Бирмингам.

През есента на 1899 година Роналд подал молба да постъпи в учебно заведение „ Кинг Едуард ”, само че бил признат едвам идната година. В този интервал майката и децата се местели няколко пъти. През 1902 година майка му Мейбъл била принудена да го реалокира дружно с брат му в учебно заведение „ Сейнт Филип ” за да спести малко пари. Скоро обаче Роналд посочил положителни резултати в учението и съумял да завоюва стипендия за учебно заведение „ Кинг Едуард ” и още веднъж се върнал там през 1903 година

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР