Джон Маклафлин е сред хората, които само в един живот

...
Джон Маклафлин е сред хората, които само в един живот
Коментари Харесай

За джаз легендата Джон Маклафлин постоянството е всичко

Джон Маклафлин е измежду хората, които единствено в един живот побират голяма част от музикалната история. Роден е през 1942 година в музикално семейство в Донкастър, Англия, през 60-те свири с голям брой реализатори, по едно време преподава китара на младеж на име Джими Пейдж, който по-късно ще образува Led Zeppelin; през 70-те е все по-често в Съединени американски щати, работи по някои от най-паметните албуми на Майлс Дейвис, следват срещи с Rolling Stones, Бил Евънс, Сантана. И около всичко това - цели деветнадесет албума (без да броим множеството взаимни и странични проекти), първият от 1969 година, а последният досега, Liberation Time, от 2021 година

" Дължа триумфа си на постоянството ", споделя Джон Маклафлин, малко преди да гостува в София с групата си The 4th Dimension за новото издание на A to Jazz . " От 11-годишен животът ми е предан на музиката и на китарата. Днес, животът ми е към момента отдаден на музиката и това ще продължи да е по този начин, до момента в който мен към този момент ме няма. "

Те ще излязат на сцената на Южния парк на 1 юли от 21:30 ч., а преди тях публиката ще види Adrien Brandeis Quartet, формиран от музиканти от Франция, Венецуела и Гваделупа, както и две български обединения - Spectrum Vocal Band и Red Light District.

При всички положения, Маклафлин излиза постоянно на сцена с хора, които не са и на половината от креативния му път. На 80-годишна възраст, той продължава да е изцяло деен музикант, както в студиото, по този начин и онлайн. Има ли той препоръки към музикантите, които във все по-трудната промишленост и условия за реализация, мъчно стигат оттатък втория или третия албум?
Фотограф: Alessio Belloni Реклама
Пред " Капитал " Маклафлин споделя, че в действителност всичко опира до нещо по-фундаментално. " Музикантите записват, тъй като имат да кажат нещо и то е значимо за тях. Ако си издал първи албум и имаш компликации да създадеш втори, това е тъй като нямаш какво да кажеш и се нуждаеш от още време и ентусиазъм. Проблемът в бизнес страната на музиката през днешния ден е, че се чака след един триумф, незабавно да последва нов. Но триумфът идва, когато имаш ентусиазъм и от време на време минава време, до момента в който то те осени. Разбира се, фирмите чакат ние постоянно да излизаме с нови хрумвания и несъмнено, не можем. Постоянството и търпението са най-нужните качества в музиката. "

Когато работи по нова музика, Маклафлин споделя, че се усеща и изцяло свободен от догатки дали тя ще звучи добре онлайн или дали слушателите ще реагират добре на нея. " Мога единствено да се надявам, че ще я харесат, а в случай че не - не е мой проблем. "

Друго, което сигурно се е трансформирало за тези десетилетия е по какъв начин хората слушат музика: от първата вълна на известност на плочите до днешния стрийминг. " Помня, че макар удобството, не харесвах звука на уокмените, когато за първи път се появиха в края на 70-те. Но сега съм като всички останали, чувам музика от телефона си. "

Често в интервютата и на блога си той приказва по екологични тематики, а още през 1976 година с групата Shakti той записва комбинация на име Mind Ecology. Интересите на Маклафлин към природата и мястото на индивида в нея стартира от даже по-рано: " Практикувам йога и медитация от 1968 година и когато започвах този развой по вътрешно себеоткриване, бързо разбрах какъв брой явно замърсяваме планетата и че се постанова да действаме не в миналото, а в този момент. Виждаме резултатите от световното стопляне и странните промени във времето на всички места по света и в случай че създадем нищо или доста малко, то нашите деца или децата на децата ни ще платят доста висока цена за това безучастие. "
Реклама
Маклафлин гледа световно и на хората, пред които е свирил от 60-те години насам. Според него особена разлика сред публиките в другите страни няма и това в действителност е за положително, значи, че музиката има общ резултат върху всички: " За благополучие, съвсем всички човешки същества правят оценка положителната музика, а тя се демонстрира във всички раси и култури. Това е езикът, който всички схващат или даже и да не схващат, те въпреки всичко знаят, че това е различн метод на схващане. Повечето публики реагират по еднакъв метод, когато музиката има пристрастеност, хубост, носи благополучие и е добре изпълнена. "

Единадесетото издание на A To Jazz ще се организира на сред 1-3 юли в Южния парк. Цялата стратегия е на
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Светослав Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР