Джон Хенли и Пьотр Зауер, ГардиънМного млади хора не са

...
Джон Хенли и Пьотр Зауер, ГардиънМного млади хора не са
Коментари Харесай

„Не съм расист. Разочарова ме, че мигрантите получават повече помощ, отколкото холандците“

Джон Хенли и Пьотр Зауер, „ Гардиън

Много младежи не са ксенофоби, само че животът им е нерешителен, споделят специалисти: най-много поради задълбочаващите се рецесии в жилищното настаняване и опазването на здравето.

Обядвайки със сандвич с риба звук на централния пазар във Волендам, картинно рибарско пристанище северно от Амстердам, 24-годишният Гералд ясно изяснява избора си на изборите в Холандия.

„ Гласувах за Вилдерс, както и доста от моите другари. Не желая да пребивавам с родителите си вечно. Искам да имам личен дом и да мога да осигуря фамилията си по-късно. Вилдерс желае да позволи жилищната рецесия и да усъвършенства опазването на здравето ни. Това са най-важните тематики за мен “, споделя младежът.

Ако всички дали своят вот на изборите бяха на възраст под 35 години, Геерт Вилдерс, извънредно десният популист, чиято Партия на свободата (PVV) шокира Европа, като завоюва най-вече места в Народното събрание, щеше да завоюва още повече.

На миналогодишния втори тур на президентските избори във Франция Марин льо Пен завоюва 39% от гласовете на хората на възраст 18-24 години и 49% от тези на възраст 25-34 години. Преди изборите в Италия през септември предходната година „ Братята на Италия “ на Джорджия Мелони беше най-популярната партия измежду хората на възраст под 35 години с 22 %.

Навсякъде на континента обликът на коренно десния гласоподавател - нормално бял, мъж, без висше обучение и най-много възрастен - се трансформира, а изследванията демонстрират, че в някои страни поддръжката за крайната десница нараства най-бързо измежду по-младите гласоподаватели.

Според анализаторите това събитие може да се изясни с няколко фактора. „ Наистина би трябвало да сме деликатни, когато одобряваме, че има културно или идеологическо сходство сред младите гласоподаватели и крайната десница “, споделя Катрин де Врис, политолог в италианския университет „ Бокони “.

„ Знаем, че в доста страни младежите са по-проимиграционно настроени от по-възрастните гласоподаватели. Те не са станали ксенофоби. Но животът им е по-несигурен. Това постоянно са гласове за това, което на тези избори в Холандия беше наречено „ сигурност на препитанието “.

Холандската дума bestaanszekerheid се превежда почти като битие с задоволителен и предвидим приход, приемлив дом, съответен достъп до обучение и опазване на здравето и предотвратяване от непредвидени събития.

Въпроси като жилищното настаняване, пренаселените класни стаи и лечебните заведения, които изпитват усложнения, бяха основни за вота на младежите, сподели Де Врис. „ Вилдерс може и да желае „ холандците преди всичко “, само че дава обещание да поправи тези неща “, сподели тя. „ Правителствените партии постановиха строги икономии “.

„ По-младите хора, будните от огромните градове, се интересуват от климата и джендър нещата, само че подценяват същинските проблеми, които имаме тук и в този момент “, добави Де Врис.

„ Аз не съм расист, тъй като гласувах за Вилдерс. Разочарова ме фактът, че мигрантите получават повече помощ от държавното управление, в сравнение с холандците - само че не съм срещу исляма, не желая да се затварят джамии. Просто считам, че би трябвало да направляваме имиграцията по-добре “.

19-годишният Коен, студент в Амстердам, споделя това мнение. „ Все още пребивавам с родителите си - не мога да си разреша стая в Амстердам “, споделя той. „ Трябва да пътувам всеки ден. Вилдерс желае да даде жилища на хора, които са отсам - не мисля, че това е необичайно “.

Коен също сподели, че не има вяра, че Вилдерс ще извърши крайните си антиислямски обещания: затваряне на джамии, възбрана на забрадките и възбрана на Корана. „ Мислех, че Вилдерс беше най-хубавият в дебатите. Той изрече доста рационални мисли “, сподели той.

Тенденцията наподобява най-силна в страни като Австрия, Германия, Нидерландия, Швеция и Дания.

Павел Зерка, старши теоретичен помощник в Европейския съвет за външна политика, съобщи: „ В Източна Европа, а постоянно и в южната част на континента, обстановката е друга. Но сигурно е реалност, че извънредно десните партии получават по-голяма поддръжка измежду по-младите гласоподаватели “.

В Испания делът на ултраконсервативната партия „ Вокс “ от гласовете на младежите под 35 години се повиши от 22% през април 2019 година до рекордните 34% през ноември същата година, повтаряйки представянето ѝ като на влакче в планината при електората като цяло. През юли тази година той спадна, само че към момента възлиза на 27%.

В Нидерландия PVV се трансформира в най-голямата партия измежду хората на възраст сред 18 и 34 години, като завоюва 17% от гласовете им против 7% преди този момент. На вота в Швеция през 2022 година 22% от хората на възраст 18-21 години гласоподаваха за крайнодясната партия „ Шведски демократи “ против 12% през 2018 година

На изборите в провинция Саксония-Анхалт през 2021 година в Източна Германия крайнодясната партия „ Алтернатива за Германия “ (AfD) зае първо място измежду гласоподавателите под 30-годишна възраст, до момента в който прогнозите са, че младите гласоподаватели ще оказват помощ на крайнодясната Австрийска партия на свободата (FPO) да завоюва националния избор през 2024 година.

Зерка дефинира икономическата неустановеност като най-значимия фактор. „ Младите гласоподаватели не са се придвижили вдясно във връзка с миграцията, абортите, правата на малцинствата “, сподели той. „ Крайно десните партии са ги убедили, че оферират надеждна икономическа опция “.

Сред другите фактори са някои извънредно десни партии, които „ съумяват да се нареждат като „ рационални “ електорална алтернатива “, сподели Зерка. „ Те от ден на ден оферират на по-младите гласоподаватели еднообразно млади, постоянно харизматични политици - хора, които приказват на техния език “.

Жордан Бардела, ръководител на френския Национален общ брой (RN), да вземем за пример, беше единствено на 23 години, когато ръководеше сполучливата акция на партията за европейските избори през 2019 година, и на 27 години, когато наследи Льо Пен като формален водач на крайнодясната партия предходната година.

Зерка показва и уменията на крайнодесните партии в обществените медии: Славомир Менцен, 37-годишният водач на ултралибералната крайнодясна партия Конфедерация в Полша, има 800 000 почитатели в TikTok.

Няколко извънредно десни партии също предложиха съответни политически начинания за привличане на по-младите гласоподаватели: В манифеста си за 2022 година Льо Пен дава обещание да отстрани налозите за хората под 30 години, да даде финансова помощ на работещите студенти и да усили броя на студентските жилища.

Джейкъб Дейви, началник на отдела за политика и проучвания в тинктанк „ Институт за стратегически разговор “, дефинира като спомагателен фактор въздействието на крайнодясната и ултрадясната младежка контракултура, чийто характерен представител е крайнодясната паневропейска група „ Поколение еднаквост “.

Според него, даже в случай че „ икономическите проблеми, несигурността във връзка с жилището, работата, бъдещето “ могат да бъдат причина за огромна част от младежкия избор, „ следим разрастването на съгласуваните старания на крайнодесните да доближат до младежите и да ги радикализират “.

В Амстердам 22-годишната Кони, която пуши цигара пред магазин за хранителни артикули в работническия квартал Noord - единственият регион в града, където PVV приключи преди всичко, акцентира същото.

„ Гласувах за първи път “, сподели тя. „ Цялото ми семейство гласоподава за PVV и се радвахме, че [Вилдерс] завоюва. “ Животът в Амстердам става все по-скъп, споделя тя, само че отиващото си държавно управление наподобява не се интересува от това. Майка ми е здравна сестра, а опазването на здравето не се оправя. Вилдерс водеше акция за вложения в опазването на здравето и домовете за остарели хора. Когато става въпрос за миграция, хората от страна, в която се води война, заслужават по-добър живот тук, само че той не би трябвало да е за сметка на холандците “.

Превод: БГНЕС


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР