Джон Барт - игриво ерудираният писател, чиито мрачни, комични и

...
Джон Барт - игриво ерудираният писател, чиито мрачни, комични и
Коментари Харесай

На 93 години: Почина писателят Джон Барт

Джон Барт - игриво ерудираният публицист, чиито мрачни, комични и комплицирани романи се въртят към изкуството на литературата и слагат началото на безчет диспути, умря на 93-годишна възраст , съобщи Асошиейтед прес.

Университетът " Джонс Хопкинс ", където Барт беше почетен професор по британски език и креативно писане, удостовери кончината му в изказване.

Заедно с Уилям Гас, Стенли Елкинс и други свои сътрудници Джон Барт е част от вълната писатели през 60-те години на предишния век, които оспорват стандартите на езика и сюжета. Автор на 20 книги, Барт е учител по писане в лицей, който се застъпва за постмодернизма в литературата, казвайки, че старите форми са изчерпани и са нужни нови подходи.

Страстта на Джон Барт към теорията на литературата и неговите реформаторски, само че комплицирани романи го трансформират в публицист. Той споделя, че се е чувствал като Шехерезада в " Хиляда и една нощ ", пробвайки се обезверено да оцелее, като основава литература.

През 1966 година излиза бестселърът му " Момчето козле Джайлс ", който трансформира академични кампус в микрокосмос на един свят, заплашен от Студената война.
 
През идната година Барт написа постмодернистичен манифест " Литературата на изчерпването ", в който показва, че обичайният разказ страда от " привършване на някои форми ". Тринадесет години по-късно в друго есе, " Литературата на попълването ", той разяснява, че не е имал поради, че романът е мъртъв, а че просто има остра потребност от нов метод.

" Искам да припомня на погрешно четящите предходното ми есе, че литературата в писмен тип в действителност е на към 4500 години (плюс-минус няколко века според от определението за литература), само че че няма по какъв начин да знаем дали 4500 години съставляват напреднала възраст, зрялост, младост или просто детство " , написа Джон Барт.

Барт постоянно изследва връзката сред разказвача и публиката в пародии и ирония. Той споделя, че е бил въодушевен от " Хиляда и една нощ ", която е разкрил, до момента в който е работил в библиотеката за класическа литература на университета " Джонс Хопкинс ".

Джон Барт е номиниран три пъти за Националната литературна премия на Съединени американски щати. Печели я през 1973 година с романа си " Химера ". 

Писателят, който не стопира да написа и през новия век, прави своя пробив през 1960 година с " Факторът махорка " - подигравка на историческата литература с голям брой сюжетни обрати и риторични закачки. 

Джон Барт оспорва литературните конвенции и в епистоларния си разказ от 1979 година " Писма ", в който герои от първите му шест романа си пишат един на различен, а той вмъква и себе си като персонаж.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР