Джо Байдън в Европа. Европейската визита на американския президент започна

...
Джо Байдън в Европа. Европейската визита на американския президент започна
Коментари Харесай

Байдън се срещна на четири очи с Борис Джонсън

Джо Байдън в Европа. Европейската аудиенция на американския президент стартира от Англия. В графство Корнуол Джо Байдън се срещна с английския министър председател Борис Джонсън.

Това е първият диалог на " четири очи " сред двамата водачи. Очаква се да бъде контрактувано ново съглашение сред двете страни.

С внушителни гледки и с типично английско време графство Корнуол посрещна американската президентска двойка.

" Според мен това е първото ви пътешестване оттатък Океана, откогато сте президент! ", сподели министър председателят на Англия Борис Джонсън.

" Да, тъкмо по този начин. Много пъти съм бил в тази велика страна, само че за първи път като президент! ", отговори президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

Борис Джонсън добави, че всички се вълнуват да посрещнат Джо Байдън.

" За мен беше наслаждение да се срещна със брачната половинка ви. Казах, че с премиера имаме нещо общо - и двамата сме женени над равнището си ", разяснява Джо Байдън.

В персонален проект двамата водачи би трябвало да преодолеят определение, което преди време Байдън даде за Джонсън - " физически и прочувствен клонинг на Тръмп ".

В политически проект Байдън се надява връзките сред двете страни да бъдат актуализирани. Очаква се те да договорят нова " Атлантическа харта " - по сходство на съглашението сред Чърчил и Рузвелт от 1941 година.

Хартата би трябвало да препотвърди партньорството сред двете страни и да очертае съдействието в сфери като кибер офанзиви, битката с климатичните промени и пандемии.

" Войната за наденичките ", обаче, евентуално ще вгорчи диалога в Корнуол. Така назовават във Англия задълбочаващия се спор сред Брюксел и Лондон за търговията със Северна Ирландия след Брекзит. Според източници от Белия дом, Байдън - който е с ирландски корени, ще насочи предизвестие към Джонсън да не бъде застрашаван мирният развой в Северна Ирландия.

При идването си късно нощес американският президент съобщи, че не търси спор с Русия, само че ще бъде корав, в случай че Москва следва неприемлива за Вашингтон политика.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР