Джо Байдън ще отправи послание за национално единство при встъпването

...
Джо Байдън ще отправи послание за национално единство при встъпването
Коментари Харесай

Байдън иска национално единство, но наследството на Тръмп пречи

Джо Байдън ще насочи обръщение за национално единение при встъпването си в служба в сряда, до момента в който Съединени американски щати се готвят за допустимо принуждение от страна на поддръжници на настоящия президент Доналд Тръмп, гласи заглавие на английския в. " Гардиън ".

Градове в цяла Америка се приготвят за митинги, които може да прераснат в принуждение, а столицата Вашингтон наподобява на цитадела с до 25 000 ситуирани бойци от Националната армия, предава Българска телеграфна агенция.

Очаква се Байдън да предприеме бързи дейности за смяна на някои от най-спорните политики на Тръмп, само че обещанието за ново начало е обещано на фона на закани от вътрешен тероризъм преди встъпването на новоизбрания президент в служба. Малки групи десни протестиращи се събираха пред щатски парламенти в цялата страна, въпреки че разположените военни сили бяха по-многобройни. В доста връзки реакцията на силите за сигурност е по-мащабна, в сравнение с след атентатите против Световния търговски център на 11 септември 2001 година, отбелязва английското издание. Подобен брой бойци не са виждани в коридорите на Капитолия от Гражданската война.

Президентът Тръмп, който е обект на импийчмънт за повторно по време на мандата си, беше изолиран и запазваше безмълвие през вчерашния ден. Според известията той събира юридически екип за отбраната си по време на втория развой в Сената.

За разлика от президента и доста негови помощници през последните дни обаче, една част от администрацията на Тръмп работи по-активно от всеки път, отбелязва в. " Вашингтон пост ". Тази част е дипломацията: държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео афишира съвсем всеки ден значими външнополитически начинания, доста от които наподобява целят да затвърдят целите на Тръмп и да основат спънки пред смяната на посоката, планувана от бъдещия екип на Джо Байдън.

Сред пречките са връщането на Куба в листата с страните, подкрепящи тероризма, определянето на йеменските хуси като терористична група, анулацията на рестриктивните мерки сред представители на Съединени американски щати и техни сътрудници от Тайван, признаването на суверенитета на Мароко над оспорваната Западна Сахара, одобряването на оръжейни покупко-продажби и налагането на серия от нови наказания против Иран.

Всяка от тези стъпки може да бъде анулирана. Но всички те усложняват задачата на Байдън да насочи политиката в мечтаната от него посока - и може да лишават време.

Представители на екипа на Байдън считат, че без подозрение, че доста от тези дейности, в случай че не и всички, са стимулирани от вътрешнополитически претекстове. Но те не са се разгласявали публично срещу тях. След встъпването на новия президент в служба, всички тези ограничения ще бъдат подложени на разглеждане предвид на националния интерес на Съединени американски щати, съобщи почитан член на преходния екип на Байдън, поискал анонимност.

По време на мандата на Тръмп процъфтяха разнообразни крайнодесни екстремисти и групи на омразата, които получиха нови сили след нападението против Капитолия. Целите им са най-различни, като варират от събаряне на държавното управление до начало на втора революция и прогонване на малцинствата. Сега те възнамеряват идващите си дейности, написа в. " Ню Йорк таймс ", като предизвестява, че съгласно специалисти щурмът може да им оказва помощ да набират нови членове в продължение на години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР