Джипита дерат с такса за издаването на здравен картон. За

...
Джипита дерат с такса за издаването на здравен картон. За
Коментари Харесай

Много лоша практика на някои лични лекари

Джипита дерат с такса за издаването на здравен картон. За това се оплакаха родители пред " Телеграф “. Проверка сподели, че в онлайн секцията за въпроси и отговори на здравната каса също са постъпили сигнали за сходни практики.

Както в детските градини, по този начин и в учебните заведения се изисква така наречен здравна профилактична карта, в която се попълня съществена информация за детето – растеж, килограми, приложени ваксини и така нататък Заедно с това е належащо и даването на контактна записка, която удостоверява, че детето не е било наоколо до заразноболни. Оказва се, че някои персонални лекари са въвели нерегламентирана такса за издаването на тези документи.

Така да вземем за пример в сигнал до НЗОК майка написа, че лекарят на 3-годишното й дете е изискал 10 лева за здравния картон и 5 лева за контактната записка. По думите й той не е издал касов бон за заплатените суми. " Месец преди този момент за издаване на персонална здравна профилактична карта на другото ми дете не изисква никаква сума “, отбелязва дамата и пита: " На какво съображение и има ли право да ни таксува, откакто е сключил контракт към НЗОК? Има ли някакви промени в практиката на общопрактикуващите лекари, които ние пациентите не заем, и цените не са ли регламентирани “.

В отговор от касата показват, че правенето на ваучър за здравословното положение на деца и възпитаници, оформянето на здравно-профилактична карта, даването на данни за осъществени наложителни имунизации и издаването на здравна записка за неналичието на контакт със заразноболен са включени в пакета от действия, които общопрактикуващият доктор извършва по контракт с НЗОК. С други думи родителите не дължат никакво възнаграждение за тези услуги.

Същото важи и за издаването на служебна записка, удостоверяваща осъществените наложителни имунизации и профилактични прегледи на деца според Правилника за използване на Закона за фамилни помощи, допълват от касата. От фонда допълват, че при условие на такива такси можем да подадем тъжба до РЗОК, с която персоналният доктор е сключил контракт. От касата обаче припомнят, че издаването на извинителни бележки за отсъствия на дете от забавачка или учебно заведение не се покрива от бюджета на НЗОК и лекарят има право да желае възнаграждение за тях. На множеството места цената е сред 2 и 5 лева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР