Джини Ромети, президент на IBM © Brendan Mcdermid Още по

...
Джини Ромети, президент на IBM © Brendan Mcdermid Още по
Коментари Харесай

Резултатите на IBM изненадаха приятно инвеститорите

Джини Ромети, президент на IBM

© Brendan Mcdermid Още по тематиката
Джонатан Вокс: Иновациите не би трябвало да се натрапват на потребителите

Изпълнителният шеф " Партньорства и нововъведения " на Visa в Европа пред " Капитал "
12 окт 2017
Microsoft съвсем удвои приходите си от облачни услуги

Резултатите на софтуерната компания надминаха упованията на анализаторите
23 юли 2017 Резултатите на американската софтуерна компания IBM за третото тримесечие се оказаха над упованията на вложителите, като предвижданията на управлението са до края на годината представянето да се усъвършенства. IBM е в интервал на смяна на бизнеса си, като се концентрира повече върху облачни услуги и киберсигурност. За момента смяната се отразява добре върху компанията, като точно тези сегменти се показват най-добре във връзка с растежа, написа Reuters.

Въпреки че приходите се свиват за 22-ро следващо тримесечие, те са над предвижданията на Уолстрийт. Понижението е 0.4% до 19.15 милиарда $, до момента в който анализаторите чакаха спад до 18.5 милиарда $. Печалбата се свива с 4% за интервала до 2.7 милиарда $. Пазарът одобри добре представянето на IBM, като акциите на компанията се покачиха с 5.1% и доближиха цена от 154 $ късно във вторник.

Новият фокус на компанията

IBM се концентрира върху облачни услуги, киберсигурност и разбор на огромни данни. Залагането на тях би трябвало да върне компанията още веднъж към напредък на приходите, откакто в продължение на към този момент няколко години вложителите чакат това да се случи. Някои акционери, като Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, изгубиха вяра, че това ще се стане скоро, и продадоха акциите си в IBM по-рано през годината. Решението на Бъфет за момента наподобява вярно, като акциите на IBM от началото на годината са се намалили с 12%. Надеждите, че най-трудната част от пренасочването към облачни услуги е минала, в началото подвигнаха акциите на компанията с 50%, само че този резултат се оказа относително временен.

Приходите от тези бизнес сегменти се подвигат с 11% до 8.8 милиарда $ през третото тримесечие и към този момент дават отговор за 46% от общите на компанията. " Ръководството е фокусирано в верните зони на напредък, само че към момента би трябвало да потвърждава, че той е резистентен ", разяснява Джон Олсън, анализатор в Edward Jones. Приходите от бизнеса с когнитивни решения, където се намира и суперкомпютърът Watson, който се счита за съществена част от бъдещето на изкуствения разсъдък, са нарастнали с 4% до 4.4 милиарда $.

Компанията чака мощно последно тримесечие - предвижданията на мениджмънта са постъпленията да възлязат на сред 22 милиарда $ и 22.1 милиарда $, което ще съставлява и 1.5% растеж по отношение на същия интервал на 2016 година Анализаторите чакат 21.8 милиарда $. През последното тримесечие на годината, исторически най-силният интервал за IBM, приходите ще се подобрят с 2.9 милиарда $, подсилени частично от продажбите на новия мейнфрейм сървър, съобщи основният финансов шеф Мартин Шрьотер.

Несигурното място на IBM

IBM желае да бъде измежду водачите по облачни услуги, само че това остава малко евентуално. Идеята на компанията е да разчита най-силно на така наречен обществен облак - нов вид компютърна архитектура, която се цели в по-ефикасно потребление на централизирания хардуер против по-малко разноски и по-голяма еластичност. Тази концепция може да не се окаже задоволителна, с цел да промени ситуацията в компанията. В момента IBM е трети състезател на пазара, само че водачите Microsoft и Amazon освен са с няколко пъти по-големи доходи от облачни услуги, само че и се развиват с по-бързи темпове.

Компаниите след IBM също имат по-високо движение на напредък. Според данните от първото тримесечие на годината Salesforce, четвъртата по облачни услуги в света, евентуално също няма да задържи мястото си дълго време, тъй като зад нея идват други два колоса - Гугъл и Alibaba. " IBM не може да си разреши да се провали в облачните услуги, тъй като това е центърът на всичко, което компанията прави ", разяснява Глен О`Донъл, анализатор във Forrester Research.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР