Джина Хаспъл, предложена днес за директор на ЦРУ, ще е

...
Джина Хаспъл, предложена днес за директор на ЦРУ, ще е
Коментари Харесай

Коя е Джина Хаспъл – първата жена, предложена за шеф на ЦРУ

Джина Хаспъл, препоръчана през днешния ден за шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ, ще е първата жена, която поема този пост. Но ролята й на някогашен началник на секрети интервенции в секретни затвори, където арестуваните са били подлагани на мъчения, може да затрудни задачата й да управлява една от най-големите разследващи организации в света, отбелязва Франс прес.

Шейсет и една годишната Хаспъл ще размени Майк Помпейо, който президентът Доналд Тръмп избра да оглави Държавния департамент откакто уволни досегашния държавен секретар Рекс Тилърсън.

Шпионин с огромен опит в тайните интервенции , Хаспъл е в организацията от 1985 година и е работила на доста места по света, най-много в Лондон в края на първото десетилетие на новия век.

" Джина е примерен разузнавач и ревнив родолюбец с над 30-годишен опит ", съобщи Майк Помпейо при назначението й за заместник-директор на организацията преди година. Той похвали качествата й на началник и способността й " да увлича " сътрудниците си.

Кандидатурата на Хаспъл беше подкрепена от трима някогашни шефове на Централно разузнавателно управление на САЩ и други висши фигури, в това число някогашния шеф на националното разузнаване Джеймс Клапър. Двама сенатори демократи обаче показаха в писмо до Тръмп запасите си. Според тях поради предходните си действия Хаспъл не е подобаваща за поста.

През 2013 година Хаспъл е назначена да оглави Националната загадка работа на Централно разузнавателно управление на САЩ, само че единствено няколко седмици по-късно е заменена, очевидно заради подозрения към отговорността й за основаването след 11 септември 2001 година на секрети затвори в чужбина , където при разпити на арестувани била прилагана симулация на давене.

По това време в. " Вашингтон пост " писа, че Хаспъл е управлявала скришен затвор в Тайланд, където пандизчиите били подлагани на симулирано давене и други форми на малтретиране.

Според вестника Джина Хаспъл била забъркана и в унищожаването през 2005 година на компрометиращи видеозаписи за техниките за разпит, прилагани върху доста пандизчии в Тайланд. Адвокати на арестуваните хипотетични членове на „ Ал Кайда” желали да получат тези записи, с цел да ги показват в съда.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР