Джина Хаспъл, номинацията на президента на САЩ Доналд Тръмп за

...
Джина Хаспъл, номинацията на президента на САЩ Доналд Тръмп за
Коментари Харесай

Номинираният за директор на ЦРУ обеща да не връща уотърбординга

Джина Хаспъл, номинацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ, даде обещание, че в случай че бъде доказана от Сената, организацията няма да употребява брутални техники за разпит като употребяваните след терористичните офанзиви на 11 септември 2001 година, оповестява АП.

Постът на шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ е овакантен, откакто Майк Помпео беше назначен за държавен секретар през предишния месец. Ако бъде доказана кандидатурата й, Хаспъл ще стане първата жена, оглавявала Централно разузнавателно управление на САЩ.

 Тръмп твърдо застана зад номинираната Джина Хаспъл за началник на Централно разузнавателно управление на САЩ
Тръмп твърдо застана зад номинираната Джина Хаспъл за началник на Централно разузнавателно управление на САЩ

Тръмп написа в " Туитър ", че Хаспъл е " под прицел, тъй като е безпощадна с терористите "

" Разбирам, че доста хора в страната желаят да знаят позицията ми за програмата за задържане и разпит на Централно разузнавателно управление на САЩ в предишното ", ще каже през днешния ден Хаспъл по време на чуването пред Комисията по разузнаване към Сената.

Тя дава обещание, че под нейно управление Централно разузнавателно управление на САЩ няма да възобновява тази стратегия.

 Първата жена началник на Централно разузнавателно управление на САЩ свързвана с уотърбординг и скришен затвор
Първата жена началник на Централно разузнавателно управление на САЩ свързвана с уотърбординг и скришен затвор

Джина Хаспъл е шпионин от кариерата, който е управлявал скришен затвор

Хаспъл е помогнала за осъществяването на заповед организацията да унищожи видеоматериали, на които върху обвинени терористи се ползва техниката " уотърбординг " (върху лицето на човек се слага забрадка и върху нея тече вода, по този метод разпитваният има чувството за давене - Бел. ред.). Тази заповед принуди правосъдното министерство на Съединени американски щати да организира дълготрайно следствие, което приключи без покачване на обвинявания.

Хаспъл има огромен интернационален опит, защото е управлявала скришен затвор на Централно разузнавателно управление на САЩ, където упрекнатите терористи Абу Зубайда и Абд ал Рахим ал Нашири са изтезавани с " уотърбординг " през 2002 година, съгласно източници от разузнаването на Съединени американски щати.

Заместник-директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ се причислява към организацията през 1985 година В началото е работила за организацията в чужбина. Във Вашингтон е заемала няколко високопоставени длъжности, в това число заместник-директор на Националната загадка работа и заместник-директор на Националната загадка работа за разузнаване и секрети интервенции.



На чуването Хаспъл призна, че организацията е научила " тежки уроци " по време на употребяваната стратегия за задържане и разпит на обвинени терористи. Според нея Централно разузнавателно управление на САЩ не е било квалифицирано и не е имало експертиза да употребява техники за отнемане от сън и " уотърбординг ".

Тя даде обещание организацията под нейно ръководство да не прибягва до мъчения и тормоз на обвинени терористи.

 Снимка 355433
Източник:

Няколко протестиращи са арестувани преди да стартира чуването. Демонстрантите скандираха " спрете изтезанията, спрете изтезанията ", някои носеха лозунги " Не на изтезанията, не на Джина " и др.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР