Джими Нелсън, британски фотограф и пътешественик, обикновено не снима знаменитости

...
Джими Нелсън, британски фотограф и пътешественик, обикновено не снима знаменитости
Коментари Харесай

25 изключителни снимки на изчезващи племена

Джими Нелсън, английски фотограф и странник, нормално не снима звезди на аления килим, модели с високи токчета или мъже на мотоциклети. Вместо това той прави фотоси на хора, които носят скотски кожи и рисуват лицата си, с цел да изплашат враговете. Те са членове на изчезващи племена от цялостен ​​свят, от Чукотка до Папуа Нова Гвинея. Техните култури и обичаи са значимо завещание за всички нас и първобитният им тип ще ви впечатли повече от всичко, което в миналото сте виждали по филмите.

Бихме желали да ви представим неповторим фотопроект „ Преди да отмине “ от Джими Нелсън за антични и малко известни племена от най-отдалечените кътчета на нашата планета.

Горока (Папуа Нова Гвинея)

Горока е столицата на провинция Източна планина. Коренното население е изключително сплотено заради близостта си до цивилизованите градове. Жителите в Горока към момента имат вяра в духовете и имат огромно почитание към чудесата на природата.

Основните им оръжия са освен лъкове, само че и багра и орнаменти. Изглежда, че локалните воини знаят доста за впечатляването и заплашването на врага.

Племето се оправя и с „ шоубизнеса “; Goroka Show се организира тук всяка година. Повече от 100 племена от района показват своите танци, песни и обичаи на гостите на шоуто.

Хули (Папуа Нова Гвинея)

Голямото племе ругатни оцелява посредством лов и това вършат главно мъжете. Жените нормално са положителни в земеделието и събирането. Пътниците постоянно са впечатлени от красивите им градини.

Племето Хули рисува лицата си в жълто, алено и бяло, с цел да изплаши врага по време на племенни войни, които се случват доста постоянно.

Тяхната известна традиция е да вършат перуки от личната си коса. Тези перуки наподобяват на издути шапки, фантастично украсени с пера на божествен птици и папагали.

Калам (Папуа Нова Гвинея)

Местните живеят в обичайните си села. Цивилизацията към момента не е достигнала до тях, тъй че до момента в който мъжете вървят на лов, дамите се грижат за събирането и земеделието.

Младите момчета от племето Калам с неспокойствие чакат да пораснат, с цел да си пробият носа по време на посвещението. И тогава, най-после, те ще могат да нарисуват лицата си.

Мъжете доста се грижат за външния си тип – те покриват телата си с орнаменти и колиета, направени от клюнове от рога, диви цветя и пера.

Асаро (Папуа Нова Гвинея)

Асаро (първоначално „ Asaro Mudmen “, което значи „ хора от река Асаро, покрити с тиня “) е мистериозно и загадъчно племе и е известно най-вече с обстоятелството, че членовете му се покриват с бяла глина и носят характерни глинени маски.

Маските съставляват папуаската религия в духовете. Дълги или къси уши, бивни, рога и уста са подредени върху маските.

Маори (Нова Зеландия)

Основните аспекти на обичайна просвета на маори включват изкуство, танци, митове, общественост и татуировки. Например високият обществен статус постоянно е намирал своето отражение върху рисунките върху тялото, а племената без татуировки са били считани за безполезни.

Военният танц Хака е една от най-известните обичаи на маори. Тези странни танци са съпроводени от пеене, пердашене на ръце, потъпкване и пърпорене на длани по бедрата.

Местните поданици са последователи на политеизма, по тази причина почитат разнообразни богове и духове. Те имат вяра, че свръхестествените същества са вездесъщи и те могат да оказват помощ при положение, че племето има потребност от това.

Чукчи (Русия)

Чукчи оцелява посредством развъждане на елени и лов, а локалните дами поддържат къщите, шият и бродират.

Местните обаче намират време и за изкуство – обичат да рисуват върху костите и бивните на моржовете.

В този тежък район гостоприемството и щедростта са високо ценени, тъй че чукчи постоянно е подготвен да предложи храна и място за пребиваване на всеки странник.

Химба (Намибия)

Химба е антично племе на овчари. Както мъжете, по този начин и дамите могат да имат няколко сътрудници и всеки член на племето принадлежи към два клана посредством татко си и майка си. Освен това животът на всеки племен се контролира от племенния старейшина.

Външният тип на член на Химба споделя всичко за тяхното място в групата и неговата фаза от живота. Те носят доста малко облекла, само че са доста деликатни към елементи като прически, бижута и грим. Жените се гримират всеки ден.

Мустанг (Непал)

Бившето кралство Ло е обвързвано с Тибет посредством вяра, просвета и история, само че е част от Непал политически.

Повечето локални поданици към момента имат вяра, че светът е плосък и че заболяванията се предизвикват от зли духове.

Когато най-големият наследник наследи фамилното имущество, по-малкият отива да отседне в манастир, издигнат в съвсем всяко село.

Рабари (Индия)

Членовете на това племе имат отличителни персийски черти и са се преселили от Иранското плато преди хиляда години. Днес Рибари могат да бъдат открити в Гуджарат и Раджастан.

Докато мъжете отглелждат стада,, дамите отделят доста време в бродиране и поддържане на дома, както и в разрешаване на финансови проблеми.

Почти задачите тела на Рибари са покрити с татуировки за хубост, религиозни и лечебни цели.

Джими Нелсън е пътувал към света в границите на три години. Той е живял дружно с представители на застрашените племена и култури, споделяйки самун с тях и пробвайки се да научи повече за тях и да ги опознае до момента в който те са се опитвали да опознаят него. Както можете да видите, образувано е същинско доверие сред фотографът и племената. На фотосите всички наподобяват по този начин, като че ли очите им се взират право в сърце.

Източник: aia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР