Джими Бъфет почина от рядка форма на рак на кожата: Какво представлява клетъчният карцином на Меркел?

...
Тази статия е само за информационни цели и не замества
Коментари Харесай

Тази статия е само за информационни цели и не замества професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Свържете се с квалифициран медицински специалист, преди да се занимавате с каквато и да е физическа активност или да правите каквито и да било промени в диетата, лекарствата или начина си на живот.

Подробности за причината за смъртта на покойния Джими Бъфет са обявени с изявление, разкриващо " Певецът Margaritaville" почина от рядък, агресивен рак на кожата.

76-годишният мъж се е борил с клетъчния карцином на Меркел, според изявление на неговия уебсайт, в което се добавя, че той се бори с болестта за последните четири години, докато все още свири на живо.

Новината за смъртта на музикалната легенда шокира много фенове в петък, тъй като американският изпълнител все още имаше концерти до юли с изненадващо шоу в Роуд Айлънд.

< p>„Джими почина мирно в нощта на 1 септември, заобиколен от семейството, приятелите, музиката и кучетата си“, се казва в изявление на неговия уебсайт и в социалните медии. „Той изживя живота си като песен до последния си дъх и ще липсва безмерно на много хора.“

Публикация, споделена от Джими Бъфет (@jimmybuffett)

Но какво е рядката форма на рак на кожата, от която почина Бъфет? Продължавайте да четете, за да научите повече.

Какво представлява клетъчният карцином на Меркел?

Според Канадското онкологично дружество, клетъчният карцином на Меркел е рядък вид немеланомен рак на кожата. Започва в клетките на Меркел, които помагат за усещането за допир и произвеждат хормони. Те се намират в космените фоликули и епидермиса, който е най-дълбоката част от горния слой на кожата.

Това заболяване понякога се нарича също невроендокринен рак на кожата или трабекуларен карцином.

< h2>Какво причинява клетъчния карцином на Меркел?

Клиниката Майо заявява, че не е ясно какво причинява клетъчния карцином на Меркел. Изследователите едва наскоро откриха, че обикновен вирус, наречен клетъчен полиомавирус на Меркел, играе роля в развитието на това заболяване.

Въпреки това, все още не е сигурно как този вирус води до клетъчен карцином на Меркел. Тъй като вирусът е често срещан, вероятно други фактори играят по-голяма роля.

Например, излагането на ултравиолетова светлина - независимо дали е от естествена слънчева светлина или солариум - увеличава риска от клетъчен карцином на Меркел.< /p>

Какви са симптомите на клетъчния карцином на Меркел?

Карциномът на Меркел обикновено се появява на лицето, главата или шията. но все още може да се появи на всяка част от кожата, дори на части, които не са често изложени на слънчева светлина. Обикновено се появява като лъскава или перлена подутина, която често е с цвета на кожата или синкавочервен оттенък.

Клиниката в Кливланд отбелязва, че хората с по-тъмен тон на кожата може да видят тези подутини да се появяват по краката си, докато по-младите хора могат да ги попаднат върху торса им.

Заболяването има тенденция да расте и да се разпространява бързо, което означава, че могат да се образуват нови бучки върху околната кожа.

Освен това лимфните възли обикновено стават по-големи от нормалното, особено на врата или под мишниците.

Кой е най-застрашен от получаване на Меркел клетъчен карцином?

Хората с отслабена имунна система — включително тези с ХИВ или приемащи лекарства, които потискат имунната система реакция — са най-застрашени от развитие на болестта.

Също така се среща по-често при хора, които имат анамнеза за други видове рак на кожата, по-възрастни хора над 50-годишна възраст и хора с по-светъл тон на кожата.

Публикация, споделена от Canadian Cancer Society (@cancersociety)

Каква е перспективата за някой, който има клетъчен карцином на Меркел?

Често клетъчният карцином на Меркел се връща след лечение , така че е обичайно да посещавате вашия доставчик на здравни услуги редовно след поставяне на диагнозата.

Въпреки че много фактори играят роля в процента на преживяемост при рака, експертите изчисляват, че трима от четирима души, които имат карцином на Меркел, който не е страдал 't spread са живи пет години след диагнозата им. Но ако ракът е станал метастатичен, което означава, че се е разпространил в цялото тяло, този процент на преживяемост пада до един на четири.

Как можете да предотвратите получаването на клетъчен карцином на Меркел?

Най-добрият начин да предотвратите появата на клетъчен карцином на Меркел е като се предпазите от увреждане от слънцето.

Клиника Кливланд предлага нанасянето на широкоспектърен слънцезащитен крем със слънцезащитен фактор (SPF) 60 всеки ден, дори ако харчите през деня на закрито.

Също така е най-добре да избягвате да прекарвате време на открито между 10:00 и 16:00 часа, да се откажете от солариума и да носите дрехи, които покриват тялото ви, докато сте навън.

И накрая, важно е да следите за промени в кожата си и как да се самоизследвате. Повечето кожни възли не се превръщат в рак, но ранното откриване на бенка, луничка или подутина, които променят размера, формата или цвета си, увеличава шансовете лечението да е успешно.

Уведомете ни какво мислите, като коментирате по-долу и туитвате @! Следвайте ни в и

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР