Джим Роджърс, съосновател на Soros Fund Management, частна инвестиционна компания

...
Джим Роджърс, съосновател на Soros Fund Management, частна инвестиционна компания
Коментари Харесай

Америка се превърна в най-големия длъжник в историята и я очаква финансова криза – Джим Роджърс

Джим Роджърс, съосновател на Soros Fund Management, частна капиталова компания на стойност $5.61 милиарда, изрази угриженост по отношение на възходящото дългово задължение на Съединени американски щати. 

Според Роджърс в границите на 50 години страната се е трансформирала от страна заемодател в най-големия дебитор в историята.

Роджърс предвижда , че големият дълг, който сега възлиза на $32.4 трилиона, ще докара до трайно висока инфлация и високи лихвени проценти. Той прави съпоставяне със 70-те и 80-те години на предишния век, когато инфлацията е била толкоз мощна, че лихвените проценти по държавните облигации са достигнали 21%. Роджърс счита, че сегашната инфлационна обстановка е още по-лоша.

Подчертавайки мащаба на казуса с дълга, Роджърс уточни, че през 1980 година Съединени американски щати са били страна заемодател, само че в този момент са натрупали невиждани равнища на дълг. Въпреки че сега нещата наподобяват постоянни, той предизвести, че това положение на нещата няма да продължи безпределно.

Роджърс акцентира, че някой ще би трябвало да поеме тежестта на този дълг, без значение дали посредством увеличение на заемите, отпечатване на пари или по-високи лихвени проценти. Вследствие на това инфлацията ще нарасне внезапно заради несъразмерното парично предложение.

Легендарният вложител предизвести, че идната икономическа рецесия ще бъде най-сериозната напоследък заради исторически високите равнища на дълга на страната.  

Той отбелязва, че финансовата рецесия през 2008 година е породена основно от несъразмерния дълг, а от този момент насам равнищата на дълга са се нараснали. В резултат на това се чака идната рецесия да бъде още по-тежка.

Роджърс също по този начин изрази подозрение по отношение на способността на държавното управление на Съединени американски щати и Федералния запас да ръководят дейно идната рецесия. Той счита, че отговорът им евентуално ще включва отпечатване на повече пари и въвеждане на спомагателни ограничения за надзор, които в исторически проект са влошавали обстановката.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР