Джихадист, на който групировката Ислямска държава (ИД) поръчала да извърши

...
Джихадист, на който групировката Ислямска държава (ИД) поръчала да извърши
Коментари Харесай

Осъдиха джихадист, планирал да взриви “Камп Ноу” по време на Барселона - Реал Мадрид

Джихадист, на който групировката " Ислямска страна " (ИД) поръчала да извърши нахлуване с дрон против стадион " Камп Ноу " по време на мач сред футболния тим на Барселона и Реал Мадрид, беше наказан през днешния ден на три години затвор, заяви Франс прес.

Работил до тогава в питейни заведения, мъжът, чиято възраст не се оповестява, се е включил към ИД след бързата си радикализация напролет на 2020 година, когато в Испания беше въведен непоколебим локдаун, съгласно обвинителния акт. През март 2020 година вербовчик на групировката се е свързал с него във Facebook и го е присъединил в конфиденциален чат в Телеграм, където му споделил да извърши офанзива, с цел да " се пречисти и да си обезпечи място в парадайса ", откакто " е консумирал алкохол и е стоял надалеч от религията в досегашния си живот ".

Вербовчикът изискал от него да извърши полет с дрон, зареден с експлозиви, над стадиона на Барселона по време на мач против Реал Мадрид. Дронът трябвало да бъде взривен, откакто е влезнал в оградения сектор.  В правосъдните документи не се загатва на каква дата е трябвало да бъде осъществено действието. Тогава испанското състезание беше спряно поради пандемията.

За да не притегли вниманието на полицията, вербовчикът инструктирал джихадиста да бъде предпазлив във Facebook. ИД поискала от него и видеозапис с клетва за честност на арабски. Поради това той закрил своя акаунт в обществената мрежа на 23 април, само че отворил още веднъж различен под друга идентичност и се обучавал в ръководството на дронове посредством видео уроци.

Забелязан при започване на април от следователи, джихадистът беше задържан на 8 май от полицията, която обискира дома му в Барселона.

В понеделник процесът против него пред Националния съд, който преглежда делата за тероризъм в Мадрид, продължи единствено няколко минути. Според представител на съда той е наказан на три години затвор след реализирано съглашение с прокуратурата.

Стадионът на Барса, който може да побере повече от 99 000 фенове, към този момент беше една от евентуалните цели на джихадистката клетка, виновна за двойното нахлуване през 2017 година в Барселона и в морски курорт в Каталуня, при което починаха 16 души, напомня Агенция Франс Прес.

Гледайте спорт на MAX с всички най-вълнуващи мачове от испанската LaLiga, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport 4.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР