"Джи Пи груп" има силни шансове да спечели пореден голям

...
"Джи Пи груп" има силни шансове да спечели пореден голям
Коментари Харесай

Джи Пи груп с най-добра оферта за част от скоростния път между Ботевград и Мездра

"Джи Пи груп " има мощни шансове да завоюва следващ огромен инфраструктурен търг на Агенция "Пътна инфраструктура " - за планиране и строителство на 13 км от сектора Ботевград – Мездра, заяви „ Капитал “.
ГБС и близки до "Грома холд " (бивша "Агромах ") компании са единствените други, позволени до отваряне на ценови предложения, само че "Джи Пи " са предложили най-евтиния вид. Така, в случай че техническите им оферти не са доста по-лоши от тези на другите претенденти, те са любимецът в надпреварата.
В момента компанията има контракт да построи тунел "Железница " на автомагистрала "Струма ", завоюва воден план в Чирпан, като взе участие и в търговете за поддържане на републиканската пътна мрежа за пет години, за пречиствателна станция в Пловдив и за секторите на "Струма " през Кресненското дефиле.

Цената няма значение
Интересното в тази поръчка е, че няма пределна цена. При този план се ползва нова скица на заплащане, при която цялата стойност на контракта ще се разплати, откакто бъде подписан Акт 16 за довеждане докрай на обекта и има издадено позволение за прилагане на новопостроения пътен сектор. Финансирането е от държавния бюджет.
Пределната стойност за въпросния лот 2 е 178 млн. лева без Данък добавена стойност. Въпреки това две от офертите са много по-високи от нея.
"ГБС-Инфраструктурно строителство ", част от групата на "Главболгарстрой ", предлага да построи правата против 227.5 млн. лева Цената на обединяване с участници "Европейски пътища " (със остаряло име "Пътища Пловдив "), "Водно строителство - Благоевград " (пак от орбитата на "Грома Холд ") и словашката "Вахостав - Семеен кодекс " е над 222.4 млн. лева
Цената е критерият с най-голяма тежест при оценката на офертата - 60%. Това значи, че в случай че документите на "Джи Пи груп " е изрядна и имат допустими оценки на индикатори за планиране и строителство, те ще завоюват. Те са поискали 174.7 млн. лева - или по-малко даже от пределната стойност, заложена от АПИ.
Щом са отворени единствено 3 от 6 предложения, значи другите претенденти са отстранени. Единият е "Трейс груп холд ", другите бяха азербайджанската "Аккорд строително-промишлена капиталова корпорация " и "Ер кънстракшънс ", а третият - обединяване сред "Геострой " и "Пътстрой-92 " от групата на "Геотехмин ". Предстои да стане ясно какви проблеми е имало в техните предложения, когато бъдат оповестени протоколи на оценителните комисии.
Търгът в действителност се движи много бързо: беше разгласен през октомври 2018 година, едвам преди седем месеца. Техническите оферти са прегледани, с цел да се стигне до отваряне на ценови предложения в този момент. За съпоставяне - търг на пътната организация за нещо надалеч по-елементарно като доставка на мантинели лиши повече от година.

Проектът: част от нещо по-голямо
Според проектите цялата права би трябвало да бъде с две платна с по две ленти за придвижване в посока, като общият габарит е 20 м. Проектната скорост е 80 км/ч. Трасето ще следва съществуващия път като се изключи обходите на селата Люти дол (където ще има два тунела), Типченица, Новачене и Скравена. Предвидено е да бъдат построени и ремонтирани редица уреди - над жп линията Мездра - София, мостове над река Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще стават с кръгови кръстовища.
В момента върви още една социална поръчка на АПИ за 20 км от пътя преди този момент в посока Ботевград - Мездра (виж картата). Търгът за лот 1 обаче е на по-ранен стадий - към момента няма съобщение, че ще се отварят ценовите предложения. Кандидатите там са повече - девет вместо шест. Прогнозната стойност (която още веднъж не е пределна) е 123 млн. лева
Въпросните две прави евентуално ще са подготвени най-рано в края на 2022 година, в случай че до края на годината има контракти с определени реализатори.
Двата лота са част от огромния път Видин - Ботевград, който е дълъг 167 км и би коствал 846 млн. евро с Данък добавена стойност общо, както стана ясно от отговор на АПИ до БНР преди време.
Участъците от Мездра до Враца и от Враца до Монтана пък са на още по-ранен стадий в подготовката и към този момент не се плануват съответни периоди за оповестяването на търгове или строителство. С други думи, бърз път от Видин до София не се задава най-малко в идващите 5 години.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР