Джейн Остин е родена на днешната дата преди 244 години.

...
Джейн Остин е родена на днешната дата преди 244 години.
Коментари Харесай

Защо Джейн Остин никога не е публикувала книга с истинското си име

Джейн Остин е родена на днешната дата преди 244 години. През живота си тя е издала единствено четири романа и още два са оповестени след гибелта ѝ, само че това е задоволително, с цел да остане в историята като най-четената и обичана английска писателка.

Макар книгите ѝ постоянно да приключват със женитба, самата тя в никакъв случай не се е омъжвала, въпреки да е имала няколко връзки. Писателката е била сгодена един път, само че целият годеж е траял единствено една вечер и до женитба в никакъв случай не се е стигнало.

Издадените приживе книги не са подписани с името ѝ. На първата, „ Разум и усеща “, е маркирано, че е разказ „ от жена “, а на идващите три е посочено единствено, че са от авторката на „ Разум и усеща “. Авторката на „ Гордост и предубеждения “ и „ Ема “ не е желала хората да знаят, че написа книги, тъй като през 19-и век се е гледало с неприятно око на дамите, които се занимават с това. Чак след гибелта ѝ, брат ѝ разгласява останалите ѝ два романа и показва името ѝ.

Само за няколко години гробът на Джейн Остин става туристическа забележителност и хиляди хора от целия свят го посещават, въпреки и на надгробната ѝ плоча да не е маркирано по никакъв метод, че е писателка.

Не единствено дами четат книгите на Джейн Остин и измежду мъжете, които са споделяли, че са ги чели, са писателите Ръдиард Киплинг, сър Уолтър Скот и най-известният министър-председател на Англия – Уинстън Чърчил. Всъщност Чърчил е прочел „ Гордост и предубеждения “ в един от най-тежките за него моменти от Втората международна война. Повече за това може да прочетете в уеб страницата LadyZone.bg:
Как Джейн Остин оказа помощ на Чърчил през Втората международна война
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР