Джеймс Рубин, специален пратеник и координатор на Центъра за глобално

...
Джеймс Рубин, специален пратеник и координатор на Центъра за глобално
Коментари Харесай

Специален пратеник на САЩ идва в България заради дезинформацията

Джеймс Рубин, специфичен делегат и координатор на Центъра за световно ангажиране към външното министерство на Съединени американски щати, ще посети България тази седмица, като съгласно формалното известие задачата му е " да ускори поддръжката за начинания за битка с дезинформацията ".

От Държавния департамент на Съединени американски щати оповестяват, че обиколката на Рубин стартира от форума GLOBSEC 2023 в Братислава, където ще се разисква най-много координацията на районната сигурност. След което ще продължи пътуването си в Европа до София и Брюксел.

Информацията за срещите му в България и Белгия е единствено, че: " Ще се срещне с представители на локалното държавно управление и Европейски Съюз, както и с представители на гражданското общество, с цел да ускори поддръжката за начинания за битка с дезинформацията, наред с " продължаващите старания на Русия и други играчи, които популяризират дезинформация, с цел да подкопаят демокрацията и националната сигурност, и по какъв начин нашите нации могат групово да се опълчват на заканите в осведомителното пространство. "

Обиколката стартира нощес и завършва на 3 юни. Форумът GLOBSEC 2023 в Словакия стартира през днешния ден и продължава до 31 май. Това евентуално значи, че Рубин ще е в София на 1 юни.

Миналия месец той бе в Скопие за срещи с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски и президента Стево Пендаровски, като тематиката бе битката с дезинформацията, манипулираната информация и други закани в осведомителното пространство на Западните Балкани, цитира Българска телеграфна агенция официалнот прессъобщение.

 Рубин и министър председателят Димитър Ковачевски се срещнаха през април в Скопие.
Рубин и министър председателят Димитър Ковачевски се срещнаха през април в Скопие.

Западните Балкани са " отровени " от дезинформация, която идва от Русия и Китай, а Сърбия е една от главните бази, от които идва дезинформацията в района, заяви Радио " Свободна Европа " в Северна Македония.
Джеймс Рубин е с 35 години кариера в дипломацията и с опит като политически консултант, hfijwldy учител в Оксфорд, Колумбийския университет и LSE, коментатор и анализатор за издания като " Политико " и телевизия SKY News. В Държавния департамент пристигна на 15 декември 2022 година от поста на консултант по политическите въпроси на генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в Париж, а преди този момент работеше за лобистката компания Ballard Partners във Вашингтон.

Познанството му с президент Джо Байдън е от 1989-1993, когато е член на екипа му в Сената. При администрацията на президента Бил Клинтън е асистент държавен секретар и главен представител на Мадлин Олбрайт, както до момента в който тя беше държавен секретар, по този начин и до момента в който бе представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации. През 1999 година му е предоставено да бъде специфичен договарящ за разпускането на Армията за избавление на Косово (военизираната формация за самоотбрана на локалните албанци).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР