Джеймс Клевърли се отправя към Китай, за да „укрепи каналите за комуникация“

...
Външното министерство каза, че ще използва пътуването, за да укрепи
Коментари Харесай

Външното министерство каза, че ще използва пътуването, за да „укрепи каналите за комуникация за насърчаване и защита на британските интереси“.

Няколко въпроси ще бъдат подложени на обсъждане, включително „помощ за прекратяване на инвазията на Путин в Украйна, разсейване на напрежението в Южнокитайско море и прекратяване на злонамерената дейност в киберпространството“, се казва в изявление.

Политика на живо: ULEZ се разшири въпреки спор

Г-н Cleverly също така ще повдигне „задълженията“ на страната за правата на човека в провинция Синдзян и Тибет, както и ще оспори министрите относно Хонконг и санкциите, наложени от Пекин на редица британски политици.

Говорейки преди посещението, външният министър каза: „Никой значим глобален проблем – от изменението на климата до предотвратяването на пандемията, от икономическата нестабилност до разпространението на ядрени оръжия – не може да бъде решен без Китай.

Иран и Саудитска Арабия сред шест нови страни, поканени да се присъединят към блока BRICS, за да съперничат на G7

„Размерът, историята и глобалното значение на Китай означава, че те не могат да бъдат пренебрегнати, но това идва с отговорност на глобалната сцена. Тази отговорност означава, че Китай изпълнява международните си ангажименти и задължения".

Посещението е сигнал за по-нататъшен ход в правителствената политика за ангажиране с Пекин, въпреки продължаващите призиви от страна на депутатите от торите да заемат по-твърда позиция спрямо страната.Лиз Тръс призовава правителствата да се „вземат реално“ по отношение на Китай.

Министър-председателят Риши Сунак вече смекчи езика си по отношение на Китай – вместо да го нарича „най-голямата дългосрочна заплаха за Великобритания“ в лидерската си кампания миналото лято, вместо това да каже, че Обединеното кралство трябва да се противопостави на Китай „със силен прагматизъм“.

Г-н Клевърли отрази този език в речта си в Mansion House през април, като каза, че неуспехът да се ангажираме с Китай би било „предателство към нашите национален интерес".

Но бившият премиер Лиз Тръс е сред онези, които призовават за по-стабилен подход.

В собствената си реч по-рано тази година краткотрайният премиер нарече френския президент Посещението на Еманюел Макрон в Китай е „признак на слабост“ и тя критикува западните правителства за „умиротворяване“ на автократичния режим.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР