Джейми Лий Къртис спечели Оскар за най-добра актриса в поддържаща

...
Джейми Лий Къртис спечели Оскар за най-добра актриса в поддържаща
Коментари Харесай

Джейми Лий Къртис призовава към полово неутрални категории на наградите Оскар

Джейми Лий Къртис завоюва " Оскар " за най-хубава актриса в поддържаща роля за осъществяването си в ексцентричния и на моменти загадъчен абсурдитски филм " Всичко на всички места едновременно ", очаровал Холивуд, оповестяват международните информационни организации.

Във кино лентата на режисьорското дуо Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт 64-годишната Къртис се превъплъщава в облика на начумерена данъчна одиторка, с която се сблъсква героинята на Мишел Йео - американска гражданка от китайски генезис и собственичка на пералня. 

Това е първи " Оскар " от първа номинация за Джейми Къртис за 45-годишната й кариера в Холивуд, стартирала с кино лентата на ужасите " Хелоуин ". 

Две седмици по-рано Къртис завоюва премията за най-хубава актриса в поддържаща роля на Гилдията на филмовите артисти. Тя сподели в благодарствената си тирада, че когато е получила покана за " чудноват " филм и е чула, че ще си партнира с Мишел Йео като изпълнителка на основната роля, е приела.

" Знам, че наподобява по този начин, като че ли заставам тук сама, само че не е по този начин. Аз съм стотици хора ", показа Къртис, приемайки оценката си. Актрисата благодари на всички, които са работили над кино лентата.

Джейми Лий Къртис е щерка на известните холивудски артисти Джанет Лий и Тони Къртис, само че в Холивуд е известна с неналичието на искания.

" Майка ми и татко ми са били номинирани за " Оскар " в разнообразни категории. Аз преди малко завоювах " Оскар ", сподели още Къртис със сълзи в очите, отправяйки признателност към всички хора, подкрепили филмите, които е правила през годините. " Току-що спечелихме " Оскар " дружно ", сподели тя.

Освен в истинския филм " Хелоуин " (1978) и седемте му продължения, Джейми Лий Къртис е известна с функциите си в продукции като " Смяна на местата ", " Риба, наречена Уанда ", " Истински неистини ", " Шантав петък ". 

Къртис надви за оценката " Оскар " за най-хубава актриса в поддържаща роля над считана за любимка през по-голямата част от наградния сезон Анджела Басет за " Черната пантера: Уаканда вечно ", Хонг Чау за " Китът ", Кери Кондън за " Баншите от Инишерин " и Стефани Хсу за " Всичко на всички места едновременно ".

Джейми Лий Къртис изрази поддръжката си за премахването на полово разграничените категории за актьорско майсторство, откакто завоюва премията за най-хубава актриса в поддържаща роля на Оскарите през 2023 г.  

" Като майка на транссексуална щерка, изцяло я разбирам ", сподели Къртис във връзка въпроса за джендъризацията на категориите за най-хубав артист и актриса. " Във всички области, във всички клонове - не сме покрай това ". 

Къртис също по този начин призна, че е мъчно да се запазят опциите за дамите, до момента в който се уголемяват категориите, с цел да се включи по-широкият набор от полове. 

" Да се отстрани полът на категорията, също по този начин се притеснявам, че ще понижи опциите за повече дами, което е нещо, за което аз също работя интензивно ", сподели Къртис. " Така че въпросът е комплициран, само че мисля, че най-важното нещо е приобщаването и повече дами. "  

Още за премиите " Оскар ":
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР