Джевдет Чакъров става член на ДПС още при създаването на

...
Джевдет Чакъров става член на ДПС още при създаването на
Коментари Харесай

Кой е Джевдет Чакъров, когото Доган предлага за съпредседател на ...

Джевдет Чакъров става член на Движение за права и свободи още при основаването на партията. През 1996 година Чакъров е определен за член на Централното оперативно бюро – груповия управителен орган на Движение за права и свободи, какъвто е след неколкократно преизбиране.

 

От май 2005 година до 2019 година е вицепрезидент и член на Бюрото на Либералния интернационал, като е избиран на тези постове девет мандата поредно без спиране.

 

Роден на 8 август 1960 година в град Асеновград, област Пловдив, България. През 1986 година приключва медицина в Пловдивския Медицински университет и до 1988 година работи като хирург в болничното заведение в гр. Лъки. След овакантяване работа там завърша обща хирургия и до 2001 година е основен помощник в тази област в Медицинския университет. През 2001 година получава степен по „ здравен мениджмънт “. Владее британски и съветски език, написа " Дарик " радио.

 
Професионална кариера

Автор е на научни проучвания и изявления в областта на хирургията, микробиологията, обществената медицина и здравния мениджмънт.

Д-р Чакъров продължава да прави интервенции в Университетската болница „ Свети Георги “ към Медицинския университет в Пловдив.

 

Чакъров е работил в Университетската болница „ Свети Георги “ в Пловдив като основен помощник, преди да влезе в политиката. Има 20 година стаж като хирург, оперира бял дроб, дебело черво, жлъчка, панкреас.

 

Политическа кариера

През 1996 година е препоръчан за член на Централното Оперативно бюро на ДПС, през 2001 година за член, а през 2005 година за вицепрезидент и член на Бюрото на Либералния интернационал. Между 17 август 2005 и 27 юли 2009 година извършва длъжността министър на околната среда и водите в кабинета на Сергей Станишев.

 

След този пост, е член на Комисията по околната среда и водите и в същото врем заместник-председател на Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове.

 

Джевдет Чакъров става член на Движение за права и свободи още при основаването на партията. През 1996 година Чакъров е определен за член на Централното оперативно бюро – груповия управителен орган на Движение за права и свободи, какъвто е след неколкократно преизбиране. През юни 2001 година е определен за депутат от Движение за права и свободи от 8-и многомандатен изборен регион Добрич в 39-ото Народно заседание и от този момент е избиран за народен представител в четири поредни национални събрания.

 

През първия си мандат като народен представител в 39-ото Народно заседание Джевдет Чакъров е номиниран от Движение за права и свободи и е определен за ръководител на парламентарната комисия по околна среда и води (2001 – 2005). През тези години България води договаряния за участие в Европейския съюз.

 

От 16 август 2005 година до 29 юли 2009 година е министър на околната среда и водите в съдружното държавно управление на Сергей Станишев.

 

По време на мандата на Чакъров Министерство на околната среда и водите приготвя и предложенията за екологични зони, които да се включат в Европейската екологична мрежа „ НАТУРА 2000 “.

 

След парламентарните избори през 2009 година Чакъров е определен за народен представител от Движение за права и свободи в 41-ото Народно заседание от 2-ри многомандатен изборен регион, Бургас. Става заместник-председател на парламентарната комисия по европейските въпроси и надзор на европейските фондовете и член на парламентарната комисия по околна среда и води.

 

След предварителните парламентарни избори през май 2013 година Джевдет Чакъров още веднъж е определен за народен представител в 42-ото Народно заседание от 17-и многомандатен изборен регион Пловдив окръг. Ръководител е на парламентарната делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), заместник-председател е на парламентарната комисия по околна среда и води и член на парламентарната комисия по европейски въпроси и надзор на европейските фондове.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР