Джеси Джонсън: Мъж, осъден на смърт в Орегон за убийство от 1998 г., освободен след неправомерна присъда

...
Той беше осъден през 2004 г. и осъден на смърт.Сега
Коментари Харесай

Той беше осъден през 2004 г. и осъден на смърт.

Сега 62-годишен, г-н Джонсън излезе от окръжен затвор свободен човек, докато прокурорите обсъждат повторен процес за фаталното намушкване с нож на г-ца Томпсън.

Неговата свобода идва две години след като Апелативният съд на Орегон отмени присъдата му.

Изображение: Джеси Джонсън (дясно) осъден през 2004 г. вече е свободен човек. Снимка: AP

Неговото дело беше прекратено въз основа на „изминалото време“ и „недостъпността на критични доказателства“, като държавата заяви, че „вече не може да вярва, че може да докаже вината на обвиняемия“.

Г-н Джонсън, чернокож мъж, многократно твърдеше, че е невинен през годините, отказвайки споразумение за признаване на вината - отстъпка на ответника в замяна на признаване на вина - по пътя.

Невинността в Орегон Project (OIP), който представлява г-н Джонсън по време на процеса на обжалване, твърди, че расизмът е изиграл роля за неправомерното му лишаване от свобода.

Прочетете повече от Sky News:
Мъж, осъден погрешно в затвора, се страхува да плаща за пансион в затвора и настаняване“
Жена, отвлечена от фалшив полицай

Ключовият свидетел е игнориран

Групата каза, че адвокатите на г-н Джонсън не са разпитали ключов свидетел, който е видял бял мъж да бяга от дома на г-жа Томпсън в нощта на убийството.

Това решаващо зъбно колело беше Патриша Хъбард, съседката на г-жа Томпсън, с която следователите се свързаха едва след като г-н Джонсън беше осъден.

Г-жа Хъбард каза, че е виждала бял мъж паркира микробуса си на алеята на жертвата в ранните часове на 20 март 1998 г., преди да влезе в дома й.

Секунди по-късно г-жа Хъбард чува писъци, идващи от къщата на г-жа Томпсън, тупване и след това тишина.< /p>

Тя каза, че тогава е видяла белия мъж да бяга от къщата.

Изображение: Г-н Джонсън беше осъден на смърт, но поддържаше своята невинност през цялото време. Снимка: AP

Скоро след убийството полицията посети къщата на г-жа Хъбард и тя каза, че детективът е казал, че чернокожа жена е била убита и че чернокож мъж „ще плати за това“.

Орегон Апелативният съд отбеляза, че защитният екип на г-н Джонсън не е разпитал свидетеля, когато отмени присъдата му за убийство през октомври 2021 г.

Неговите представители обвиниха държавата, че е извършила „отвратителна несправедливост“ при разглеждането на случая.< /p>

Стив Уакс, правен ръководител на OIP, каза, че щатът се е противопоставил на исканията за допълнителни ДНК тестове, които биха могли да разкрият други заподозрени - добавяйки, че ДНК на г-н Джонсън не е намерена в нито едно от анализираните доказателства за убийство.

Не е идентифициран друг заподозрян за убийството въпреки „продължаващото разследване“, казаха прокурорите.

„Оставен без абсолютно нищо“

Въпреки че е освободен, г-н Уакс каза, че 62- годишен "е оставен без абсолютно нищо от щата Орегон".

"Той дори не получи нищожната сума пари, която някой обикновено би получил, когато бъде освободен, поради прекратяването на делото му означава, че той няма право на това“, добави г-н Уакс.

Щатският прокурор на Орегон не отговори веднага на исканията на Асошиейтед прес за коментар.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР