Джером Пауъл беше изборът на Тръмп за председател на Федералния

...
Джером Пауъл беше изборът на Тръмп за председател на Федералния
Коментари Харесай

Федералният резерв отменя ключови банкови регулации

Джером Пауъл беше изборът на Тръмп за ръководител на Федералния запас, след приключването на мандата на Джанет Йелън

Правилото е наречено на Пол Волкър, ръководител на Фед през 80-те години, който е бил консултант на президента Барак Обама по време на финансовата рецесия. Още по тематиката
Пазарите чакат отчета от последното съвещание на Фед
21 май 2018
ЕЦБ няма да трансформира политиката си макар терзанията за растежа

Лихвените проценти остават на рекордно ниско равнище, програмата за изкупуване на облигации ще е дейна най-малко до септември
26 апр 2018
Във Фед имат някои терзания за стопанската система на Съединени американски щати
12 апр 2018
Джеръм Пауъл изигра внимателно първото съвещание на Фед под негово управление

Наследникът на Джанет Йелън ще продължи политиката й и подвигна за пръв път през тази година главната рента
22 мар 2018 Федералният запас анулира част от посткризисните регулации, признати от администрацията на президента Обама и ограничаващи активността на Wall Street по редица параметри за понижаване на опцията от наново пораждане на финансова рецесия, оповестява Business Insider.

През предходната седмица Федералният запас, който към този момент е под управлението на Джером Пауъл, разкри самодейност за анулация на редица от посткризисните регулации, признати като превантивни ограничения от администрацията на президента Обама. Предложението, импортирано след отдръпването на Джанет Йелън от председателското място на Централната банка на Съединени американски щати, отразява политическите визии на президента Доналд Тръмп. Тръмп неколкократно е изказвал терзанията си, че суровите банкови и финансови регулации спъват икономическото развиване на Съединени американски щати, като облекчаването им беше един от главните цели в предизборната му акция.

Промените

Най-значимата от предвижданите промени е анулацията на така наречен предписание на Волкър, което не разрешава на банките да употребяват средствата от депозитите за търговия за добиване на облага. От управлението на Фед обявиха, че това ще усили оперативния капацитет на банките и ще заздрави банковата система, която от известно време бива притисната от извънредно ниски маржове на облага, което принуди вложителите да прибегнат до по-рискови вложения.

Правилото на Волкър, направено от регулаторите преди близо 4 години, е един от основните детайли на посткризисната финансова консервативност, наред със закона " Дод - Франк ", целящ намаляването на вероятността от друга финансова рецесия и избавителни банкови заеми, финансирани от данъкоплатците. По време на финансовата рецесия Пол Волкър в ролята си на консултант президента Обама упорства за възбрана на високорисковата търговия на огромните банки, финансирана с подадени средства, вярвайки, че това ще се трансформира в ефикасна превантивна мярка против бъдещи стопански рецесии.

Инициативата на Фед за анулация на правилото обаче е следващата дребна победа на президента Тръмп по посока облекчаването на финансовите регулации, откакто преди към две седмици Конгресът утвърди законодателство, с което анулира закона " Дод - Франк ". Отмяната на закона беше приветствана от президента Тръмп като поредна основна победа към предизборната листа на президента. Законът, препоръчан от републиканците и признат благодарение на някои опозиционни гласа от демократите, съгласно сенаторите ще подкрепи изключително дребните и междинните банки, измежду които общинските банки и кредитните съюзи. Той би облекчил надзора и би понижил финансовите условия за към две дузини банки, попадащи под новите финансови прагове, включително BB & T Corp., SunTrust Banks, Fifth Third Bancorp и American Express.

Наред с това Тръмп на процедура съумя да се наложи и в изпълнителната власт, следяща банковия бранш, откакто през ноември предходната година назначи шефа на бюджета за американската администрация Мик Мулвани за началник на Американското бюро за финансова отбрана на потребителите, институцията, която следи активността на банките. Не инцидентно, като изключим санкцията от 1 милиарда $, наложена на Wells Fargo, федералното бюро не е наложило други съществени наказания. До огромна степен това се дължи точно на тази рокада заради обстоятелството, че Мулвани, който беше един от най-големите критици на регулатора, в този момент оглавява институцията и, наподобява, се пробва да облекчи контрола върху банките.

Опасенията

Правилото на Волкър не разрешава високорисковата активност, известна като търговия със лични средства. Този тип търговия се беше трансформирала в голяма машина за печелене на пари за мегабанките на Wall Street като Goldman Sachs, JPMorgan Chase и Morgan Stanley в годините преди финансовата рецесия, когато пазарът вървеше стремително нагоре. Търговия със лични средства разреши на огромните банки да насочат парите на вложителите към банковите сметки на федерално обезпечени лица - всъщност заеми против тези пари, като по този метод ги употребяват за вложения. Със забавянето на стопанската система обаче това се трансформира в същинска бомба със закъснител, като генерира големи загуби и провокира ликвидни проблеми даже за най-големите, а администрацията беше принудена да отпусне избавителни заеми, финансирани с парите на данъкоплатците.

" Отмяната на правилото на Волкър значи да се разреши на банките да си играят още веднъж с парите на други хора. А това значи да се върнем към казино-икономиката отпреди рецесията ", изяснява Ед Миржвински, старши шеф в Американската група за проучване на публични. Дали въздействието върху американската стопанска система на провежданата от администрацията експанзивна политика ще бъде позитивно или негативно, изясняват икономисти, ще бъде несъмнено от структурата на стопанската система, която съгласно мнозина обаче към този момент демонстрира признаци на прегряване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР