Джеръм Дейвид Селинджър е авторът на разкази и новели, на

...
Джеръм Дейвид Селинджър е авторът на разкази и новели, на
Коментари Харесай

Нинко Кирилов: Джеръм Селинджър е човек, повлиял на редица творци

Джеръм Дейвид Селинджър е създателят на разкази и новели, на бунтарския " Спасителят в ръжта “, който по своя новаторски метод трансформира образа на литературата, само че и човек, който с творчеството си е повлиял на редица създатели, включително и в киното. Това разяснява в предаването " Сториборд " на радио " Фокус " с водещ Благой Д. Иванов писателят и публицист Нинко Кирилов.  

По думите му Селинджър е специфичен за него с историите си за семейство Глас, с разказите и новелите. Споделя още, че макар че мнозина хора настояват, че припознават себе си в героя в " Спасителят в ръжта “, той не е един от тях. " Но имам вяра, че страхотното внимание към детайлите от страна на Селинджър, най-много в разказите и новелите, е толкоз блестящо, че въодушевява. “ Според него " Спасителят в ръжта “ е и протест, и иновация. Това е книгата, която прекатурва литературата поради момента, в който се е появила и поради простите житейски истини, казани по талантлив метод.  

Нинко Кирилов подчертава и върху превода и до каква степен един превод може да пресъздаде тъкмо нещата. " Интересен е преводът на обичаното ми произведение на Селинджър – " Идеален ден за лов на рибка-бананка “: A Perfect Day for Bananafish – там няма на никое място, че е за лов, както и в " Спасителят в ръжта “ – той не избавя никого, той споделя, че желае да хваща децата на ръба на скалата. Преди 6-7 години излезе и втори превод на " Спасителя в ръжта “ от Светлана Комогорова-Комата, в който езикът е доста по-уличен и за който се твърди, че е по-близък до оригинала. “

Нинко Кирилов описа още, че Селинджър е бил аскет, само че в това време и с користолюбие към младите девойки, човек на рутината със странното отвращение да публикува, само че и с това, че не е спирал да написа през всичките тези години, през които не е разгласил. " Преди към 7 или 8 години синът му, който се грижи за архива на Селинджър, беше разгласил, че се приготвят най-малко три книги, които са подготвени и имат потребност единствено от последна редакция. От обявата излиза наяве, че сигурно ще има следвоенен разказ, че сигурно ще има история за порасналия към този момент Холдън Колфийлд след " Спасителят в ръжта “ и любовна история. Със сигурност има много неща за семейство Глас, “  обясни още той.

Един от забавните филми, представящи животът на самия публицист, е документалният едноименен филм " Селинджър “, който според  Нинко Кирилов е извънредно зависим на митологизация филм, и то съзнателно изработен подобен. " Търсено е това нещо. Дори със звуковото оформление, с музиката, резултатите, с препратките към войната и към така наречения PTSD синдром, и хората, които са подбрани да приказват, се затвърждава тази загадка, каквато е Селинджър. “ Друг биографичен филм за Селинджър е " Бунтовникът в ръжта “ с Никълъс Холт и Кевин Спейси, който е художествена интерпретация на живота на младия Селинджър, за чиято премиера доста се шумеше даже в България. " Имаше няколко места, на които публиката избухваше в смях и съвсем овации на някак сякаш клишета, обаче свързани с облика на писателя, с това той по какъв начин отхвърля да написа, по какъв начин го учи неговият наставник и му изяснява какво е да бъдеш публицист. “

" Моята година на Селинджър “ (My Salinger Year) на сценариста Джоана Ракоф e един от филмите, въодушевени от писателя, " макар че той там съвсем не се появява като облик, а е Deus ex machina “. Други образци за такива филми, носещи духа на Селинджър, са: " Падението на Игби “ (Igby Goes Down) – нещо като отражение на " Спасителят в ръжта “, " Да откриеш Форестър “ (Finding Forrester) с Шон Конъри – филм за публицист, който е написал една гениална книга и се е отдръпнал от света. " Дори във филмите на Уди Алън, носещи в себе си тематиката за самотата и алиенацията, може да бъде припознат духът на Селинджър “, счита писателят и публицист Нинко Кирилов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР