Джеф Безос, основателят на Амазон и един от най-богатите хора

...
Джеф Безос, основателят на Амазон и един от най-богатите хора
Коментари Харесай

Безос обяви, че смята дари по-голямата част от 124-те си милиарда добара за благотворителност

Джеф Безос, създателят на " Амазон " и един от най-богатите хора на планетата, заяви в изявление за Си Ен Ен, че възнамерява да употребява по-голямата част от своите 124 милиарда $ за благотворителни дела.

Става дума главно за битка с климатичните промени и дълбоките публични и политически разделения по света, съобщи Дневник.

Според CNN за пръв път Безос обществено афишира сходно желание, откакто години наред бе подложен на критика, че не се е включил към самодейността Giving Pledge. В нея стотици от най-заможните хора поемаха ангажимент да раздадат множеството - от време на време съвсем цялото - си благосъстояние за благотворителни дела.

Маккензи Безос, някогашната брачна половинка на създателя на " Амазон ", обеща през май да подари половината си благосъстояние за щедрост. Тя бе една от 19-те души, включили се напролет към световната самодейност на Уорън Бъфет и Бил и Мелинда Гейтс.

В петък кънтри звездата Доли Партън получи Bezos Courage & Civility Award - учредена през 2001 година премия, връчвана от " Амазон " с чек за 100 млн. $ - за гражданската ѝ позиция и щедрост за битка с бедността, възстановяване достъпа до обучение и помощ за създаване на ваксина против COVID-19.

В изявлението, в което взе участие и партньорката му Лорин Санчес (журналистка, която се занимава с благотворителност), Безос сподели, че двамата " построяваме потенциал, с цел да можем да разпределяме тези пари ". Попитан непосредствено дали това значи, че има намерение да раздаде множеството си благосъстояние в идващите години и десетилетия, той отвърна с " да, това възнамерявам ".

Но в изявлението не даде детайлности какъв дял има намерение да раздаде или в кои сфери съответно би желал да оказва помощ.

Единството и сплотеността сред хората е това, което е належащо за справяне с климатичните промени, разяснява милиардерът и остро подлага на критика политиците и обществените мрежи, които раздухват разделянето и враждите сред хората.

Според " Блумбърг " сега Безос е четвъртият по благосъстояние в света. Той е поел ангажимент за период от 10 години да раздаде 10 милиарда $ (около 8% от настоящето му чисто положение, съгласно CNN) за Bezos Earth Fund - фондация, на която Санчес е един от ръководителите. Сред задачите ѝ е да понижи въглеродния отпечатък от потреблението на бетон и стомана, да накара регулаторите да вкарат критерии за свързани с климатичните промени финансови опасности, да помогне на всеобщото въвеждане на проследяващи технологии за местата с най-вече въглеродни излъчвания и т.н.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР