Джеф Безос е човекът, който превърна Amazon в технологичен гигант

...
Джеф Безос е човекът, който превърна Amazon в технологичен гигант
Коментари Харесай

Да си в комфорт с идеята за провал: Лидерските принципи на Безос в Amazon

Джеф Безос е индивидът, който трансформира Amazon в софтуерен колос и " магазин за всичко ", чиято стойност сега възлиза на 1,6 трилиона $.

Постижението му за компанията го дефинира като " може би най-необичайният бизнес водач в нашата епоха ", съобщи пред Fortune сегашният основен изпълнителен шеф на Amazon Анди Джаси.

Джаси, дълготраен заместител на Безос, пое управлението, откакто създателят на Amazon се отдръпна през 2021 година, напомня CNBC.

Той е имал " шанса " да се поучи от неповторимия лидерски жанр на бизнесмена, който продължава да въздейства върху метода, по който работят дружно с другите ръководители на Amazon.

На Световния стопански конгрес в Давос, Джаси навлезе в детайлности, обяснявайки какво е построило Безос като " толкоз необикновен " началник.

По-конкретно, той посочи тези четири качества.

" Мисли огромно "

Един от 16-те лидерски правилото на Amazon, които Безос създаде по време на ръководството си на компанията, е " Мисли огромно ".

Джаси показва безчет пъти, когато е бил очевидец на екипи от разработчици и ръководители, които са представяли " в действителност положителни хрумвания " на Безос, единствено с цел да им бъде препоръчано да развият концепцията още повече.

" Няма доста по-големи мислители от Джеф Безос ", споделя Джаси и прибавя: " Но той постоянно е знаел по какъв начин да накара екипите си да мислят по-мащабно. "

Още в ранните дни на Amazon Безос мисли за разширение на активността отвън книгите в по-широкото пространство на електронната търговия.

" Това е Ден 1 ", споделя той в изявление през 1997 година, единствено три години след стартирането на Amazon.

Високи стандарти

Джаси счита, че има високи стандарти, до момента в който не вижда по какъв начин Безос поддържа връзка с хората към себе си.

Дори когато дадена сериозна противоположна връзка в началото наподобява неразумна, Безос намира метод да въодушеви чиновниците си да отговорят на упованията му и да извършат допустимо най-хубавата работа, споделя Джаси.

Безос се сблъсква с рецензии за тези извънредно високи упования, които съгласно известията непрекъснато се отразяват на физическото и психическото здраве на служащите.

Въпреки това Джаси акцентира, че методът на Безос е въодушевил чиновниците за страхотна работа, която е помогнала за триумфа на Amazon.

" Наистина умните, стимулирани, надарени и амбициозни хора ще се стремят към тези цели ", сподели Джаси. " Безос имаше в действителност високи стандарти, а по-късно всички се стремяха към тях. "

Дългосрочна тактика и самообладание

Джаси се учудва на способността на Безос да бъде " стратегически толерантен и тактически припрян ".

" Неговата увереност за дълготрайна визия, за това къде желае да води нещо, даже когато хората му споделят, че това не е възможно… Той беше толкоз твърдоглав в тази  визия ", споделя Джаси. И въпреки всичко, умееше да взема бързо умни решения, тъй като " скоростта постоянно е от огромно значение " за софтуерните компании.

Това е сложен баланс.

Безос може и да е възнамерявал да разшири активността си оттатък книгите още от първите дни на Amazon, само че на колоса в електронната търговия лиши години, с цел да добави последователно задоволително нови продуктови категории и да се трансформира в " магазин за всичко ".

До 2006 година той не започва звеното за калкулации в облак Amazon Web Services, което в този момент е най-печелившият сегмент на компанията.

" Големите неща стартират от дребните. Най-големият дъб стартира от жълъд ", споделя Безос в изявление през 2017 година " Трябва да сте подготвени да оставите този жълъд да се трансформира в дребна фиданка, а най-после - в малко дърво и тогава може би един ден ще стане независим огромен бизнес. "

" Открит и любопитен "

Според правилата за водачество на Amazon положителните водачи би трябвало да " търсят разнообразни гледни точки и да работят, с цел да разколебават своите убеждения ".

Във връзка с това Безос е прочут, че изчаква края на срещите, с цел да изрази мнението си.

" Никога не съм срещал човек, който да се учи по метода, по който той го прави ", споделя Джаси, описвайки Безос като " отворен и любопитен към нови области, тематики и отзиви ".

Това значи, че се усеща удобно с концепцията за неуспех, изключително като натурален резултат от експериментирането и нововъведенията.

" Неуспехът е неразделна част от нововъведенията. Той не е алтернатива ", написа Безос в писмо до акционерите от 2013 година

" Великите водачи не престават да се вслушват в спомагателни данни - хора в компанията и отвън нея, и не престават да поправят мненията и концепциите си, когато научат повече ", споделя Джаси и прибавя:

" Не би трябвало да имате едно изрично мнение и да се придържате към него вечно. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР