Джебчийки ни обират за 40 секунди, докато пазаруваме в мола.

...
Джебчийки ни обират за 40 секунди, докато пазаруваме в мола.
Коментари Харесай

Гримирани и облечени по последна мода жени тормозят варненци по моловете

Джебчийки ни обират за 40 секунди, до момента в който пазарим в мола. Точно толкоз им би трябвало, с цел да бръкнат в чантата и да си тръгнат с портфейла или телефона ни.

Криминалисти допълниха, че сега модата е да се вършат, че пазарят зимни, обемисти облекла, които премятат върху едната си ръка, сякаш да ги пробват. Под прикритието на палтото обаче ровят по чанти и раници на клиенти, тръгнали за коледни дарове. От силовото министерство предизвестиха и за втора рискова наклонност сега – джебчийки са плъзнали пред пощите и дебнат старците, които си взимат пенсиите, написа в. " Телеграф ".

Най-проблемни са София, Варна, Пловдив и Бургас. Имало обаче и доста хора, които се отказвали да подават сигнали в РПУ-та. Интересна детайлност е, че джебчийките не се плашели от никакви камери за наблюдаване. 90% от тях са с престъпни досиета и висящи каузи.

" Крадлите се движат в група по две или най-много три дами. Облечени са по последна мода, носят златни украшения, гримирани са, наложително с ноктопластика и изкуствени мигли. Най-вероятно са изкарали по 1-2 сезона в Европа. Влизат в магазини, в които виждат, че има повече клиенти. Докато разсеяно оглеждат палта, якета и пуловери обаче, набелязват жертвите си “, описаха служители на реда.

След като дефинират кой мъж или жена да оберат, крадлите мятат през едната си ръка взетите сякаш за проба облекла и се доближават покрай индивида. За 40 секунди съумяват да му измъкнат всичките пари. Сигналите за джебчийски обири от молове в цялата страна стремглаво порастват в последните седмици.

За разлика от предходната година, когато по време на коледните и новогодишните празници у нас действаха и албански и румънски джебчии, в този момент в България са останали единствено дами, сочат оперативните данни на Министерство на вътрешните работи.

Според криминалисти по превоза работили по-бедни крадли, пристигнали от провинцията в огромните градове в навечерието на рождество и Нова година. Те преджобвали жертвите си на две талази – заран, когато хората отиват на работа, и в късния следобяд от 17.30 до 19 ч., когато се прибират. Бутали се в претъпканите автобуси, трамваи и тролеи и прибирали всичко, което могат.

Една сериозна група от Берковица обаче сега вършее по нова скица, сигнализираха проверяващи.

" Обикалят към пощите в дните, когато се раздават пенсиите. Набелязват си баба или дядо и го следват до дома му. Изчакват да влезе във входа и се присламчват до него. Заговарят го, усмихват му се “, описаха служители на реда. След като скъсявали дистанцията, джебчийките се правели на продавачки на облекла. Държали ги в едната ръка и ги бутали в лицето на пенсионера. Докато той пробва да се отскубне, го пребъркват. Има към този момент и няколко случая, при които крадлите влизали в асансьора с жертвата.

" Отново пробват да го убедят да купи да вземем за пример долнище на спортен екип. Ако не желае, към този момент сме записали такива случаи, прераства в обир. Това значи, че със мощ взимат парите на възрастните хора “, обясниха от ГДНП. При два от последните случаи предходната седмица старци погнали крадлата, само че тя съумяла да избяга. При втория – мъж подгонил джебчийка, ограбила баба за пенсията й, само че също съумяла да се укрие и сега се търси.

Най-куриозният случай от последния месец е обвързван с джебчийки от Костинброд, описаха служители на реда от ОДМВР-София.

По думите им с изключение на ловки, дамите били пъклен нагли. " Хващани са десетки пъти, имат по няколко досъдебни производства, задържани са неведнъж, само че не стопират. Последния път пред служителите на реда споделиха напряко: " Няма да спрем да крадем, ние от това ядем! “, възмутиха се криминалисти. Характерното при въпросните джебчийки от Костинброд било, че обирали хора единствено в кв. " Люлин “.

Румънец и двама българи са на мушката на служителите на реда от няколко години. И те като колежките им от Костинброд са задържани доста пъти, само че не стопират да правят джебчийски обири. Чужденецът е от към 10 години у нас, няма документи и не може да се прибере в Румъния. Бил му издаван от посолството няколко пъти краткотраен документ, само че той не го употребявал. Дори неотдавна отишъл до границата, само че го върнали у нас, тъй като нямал паспорт. Докато седи у нас, той краде с двама нашенци, като атакуват най-вече заведения и заведения за хранене.

" Ако усетите досег, даже минимално допиране или странни придвижвания покрай вас, спрете и неотложно се огледайте дали някой не рови в чантата ви “, поучават от Министерство на вътрешните работи. От силовото ведомство молят хората да не оставят персоналните си движимости без контрол, да не поставят всичките си пари на едно място, да държат под око чанти и раници, когато са в молове и градски превоз. Докато са в пробни, да следят и багажа си, защото джебчийките влизат на всички места.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР