Джавад Рухи: Ирански протестиращ умира в затвора, след като избегна смъртна присъда

...
Иранец почина в затвора, след като смъртната му присъда за
Коментари Харесай

Иранец почина в затвора, след като смъртната му присъда за участие в антиправителствени протести беше отменена от Върховният съд на Иран.

Джавад Рухи беше арестуван миналата година по време на протести, предизвикани от смъртта в ареста на Махса Амини, която беше задържана за предполагаемо носене на „неподходящ“ хиджаб.

Длъжностни лица казват, че 35-годишният г-н Рухи е починал от неефективно болнично лечение, след като е получил припадък в затвора.

Активисти държат властите отговорни за смъртта му.

"За съжаление, [г-н Рухи] почина въпреки действията на медицинския персонал и е заведено съдебно дело, което следва причината за смъртта му", съобщи новинарският уебсайт на иранското правосъдие Mizan.

Въпреки това, час преди официалното съобщение в четвъртък, няколко човешки активисти обявиха смъртта на г-н Рухи в социалните мрежи и обвиниха съдебните органи и органите за сигурност в „убийството“ му.

Г-н Рухи беше арестуван само дни след старият Махса Амини почина в ареста на скандалната иранска полиция за морал, което предизвика месеци на национални вълнения.

Той беше признат за виновен в ръководене на бунтове, унищожаване на имущество и вероотстъпничество за предполагаемо изгаряне на Коран по време на демонстрация.

В момента обаче активисти споделят видео клипове от миналата година, показващи как той танцува по време на протестите.

Amnesty International казва, че е бил подложен на бичуване, минусови температури, електрически удари и опряха пистолет в главата му, за да го принудят да признае.

Г-н Рухи първоначално получи тройна смъртна присъда по обвинения в богохулство, унищожаване на обществена собственост и подбуждане на хора срещу националната сигурност от съд в Nowshahr, град в северната Иран.

Присъдата обаче беше отменена от върховния съд на страната през май, препращайки делото му на друг съд за преразглеждане.

Прегледът на досиетата от съда разкри, че г-н Rouhi е участвал в протестите индивидуално и действията му не са в съответствие с правните дефиниции на „moharebeh“ (водене на война срещу Бог) и „корупция на земята“, престъпления, които могат да доведат до смъртно наказание според ислямската юриспруденция.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР